Nieuws

Merg­he­lyn­ck Muse­um in Ieper opent deu­ren tij­dens Erfgoeddag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zondag is het opnieuw Erfgoeddag. Dit jaar draait alles rond het thema ‘thuis’. In het Mergelynck Museum in Ieper beleven bezoekers de 'thuis' van de gegoede burgerij in de 18e eeuw. De hele dag staan er activiteiten gepland met een knipoog naar het verleden, tradities en ambachten.

Het Merghelynck Museum mag dit jaar 250 kaarsjes uitblazen. Dat vieren ze tijdens het Erfgoedweekend. Ze tonen hoe er gefeest werd in de 18de eeuw. Het Voorlopig Bewind presenteert met trots hun eigen one-shot film in het Koetshuis van het museum.

Al 9 jaar is het Voorlopig Bewind een vaste waarde binnen het Yper Museum. Deze groep bestaat uit jongeren van het secundair onderwijs. In september gingen ze het schooljaar in met 'groep blauw' van de OKAN-klas in de Heilige Familie van Ieper. Deze veertien leerlingen staan al het verst in de kennis van het Nederlands en sluiten in de loop van volgend schooljaar aan bij het regulier onderwijs. Dit schooljaar werkt het Voorlopig Bewind rond het Merghelynck Museum, dat ook onder het beheer van team Yper Museum valt.

Merghelynck in een oogopslag

Samen met beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe en de steun van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, maakten de enthousiaste jongeren een one-shot film: 'Merghelynck in een oogopslag'. Dat is een film waarbij alles in één camerabeweging is gemaakt. Achteraf wordt er dus niet geknipt of geplakt met stukjes film. Een grote uitdaging, want alle schakels moeten kloppen, anders valt het geheel in duigen. De leerlingen kozen elk hun favoriete kamer uit in het museum en verrassen de kijker met een uniek verhaal.

Arsiema rodi eetkamer
Diana karina grote salon 1
Jenna Lebrun