Nieuws

Vro­lijk, Vrij en Vun­zig’: expo Yper Muse­um maakt kom­af met don­ke­re middeleeuwen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wie aan de middeleeuwen denkt, ziet eerder lastige tijden voor zich zonder vrijheid en met de dood om de hoek. Dat beeld wil het Yper Museum met een nieuwe tentoonstelling weerleggen. ‘Vrolijk, Vrij en Vunzig’ haalt daarvoor onder meer een ingenieus watervoorzieningssysteem en insignes met wandelende falussen uit de kast.

Het museum stak voor de tentoonstelling een middeleeuws stadsdecor in elkaar dat ook de opgewekte sfeer van toen omvat. Dat benadrukt ook Sandrin Coorevits van Yper Museum: “Tijdens de hoogdagen van de middeleeuwen waren grote steden zoals Ieper, Brugge of Gent heel kleurrijk en mooi versierd met bijvoorbeeld een dakruiter, die we hier ook tonen.”

Clichés uit de middeleeuwen missen nuance. Zo staat de periode bekend voor ziektes als de pest en het gebrek aan hygiëne. De stad Ieper gebruikte toen nochtans een watervoorzieningssysteem met loden buizen. Het water stroomde vanuit Heuvelland via eiken buizen naar de Kattenstad.

Middeleeuwse preutsheid?

De mens uit de middeleeuwen als vroom individu klopt ook niet helemaal. “Men was niet zo heel preuts”, aldus Coorevits. “We hebben insignes van wandelende fallussen of vagina’s met vleugeltjes. De betekenis is niet zo heel duidelijk, maar we vermoeden dat het meeste wel met vruchtbaarheid te maken had.” De expo ‘Vrolijk, Vrij en Vunzig’ duurt nog tot 1 december in de Koninklijke Zaal van het Yper Museum.

Robbe Wets