Nieuws

Meer dan 230 vaca­tu­res bij West-Vlaam­se poli­tie­zo­nes: zelfs poli­tie­school kan dat niet bolwerken”

2019-06-13 00:00:00 - Schietincident Wevelgem: agenten gebruiken vuurwapen zelden

Er zijn op dit ogenblik 234 vacatures bij politiezones in heel West-Vlaanderen. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé geantwoord aan provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). Sterker nog: “Het aantal vacatures is zelfs te hoog voor de opleidingscapaciteit van de West-Vlaamse Politieschool.”

Eind vorig jaar waren er bijna 200 vacatures voor aspirant-inspecteurs en 42 voor aspirant-hoofdinspecteurs. Maar zelfs de West-Vlaamse politieschool kan dat op korte termijn niet oplossen: "de politieschool kan maximaal 160 mensen opleiden," weet Himpe, "dat komt vooral door de capaciteit van de schietstand en de leslokalen."

2015-05-08 00:00:00 - Oplossing voor financiële verliezen bij politieschool

Het tekort zou wel sneller kunnen verkleinen, maar volgens de gouverneur is er een probleem met de financiering van de selectieprocedure vanuit Brussel. "Met een maximale bezetting van het personeelsbestand en voldoende financiering zouden er in april en oktober telkens 64 aspirant-inspecteurs en in december 32 aspirant-inspecteurs kunnen opgeleid worden. Maar de West-Vlaamse Politieschool twijfelt of dat aantal door de selectiedienst in Brussel zal gehaald worden."

Ook vacatures bij brandweer

“Vorig jaar waren er in april ongeveer 100 vacatures bij de West-Vlaamse politiezones, maar er zijn wel 140 aspirant-inspecteurs en 44 aspirant-hoofdinspecteurs opgeleid. Met 234 vacatures eind 2023 is de situatie dus zeker niet verbeterd”, zegt Himpe.

Er zijn ook vacatures bij de brandweer, maar de beroepskaders van de vier hulpverleningszones zijn wel ingevuld. Onder vrijwilligers zijn er wel nog vacatures, "maar dat aantal is niet alarmerend voor de operationele werking van de brandweer," zegt gouverneur Decaluwé.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse