Nieuws

Ludie­ke cam­pag­ne het West-bewaar­de geheim’ wil krap­pe arbeids­markt in West­hoek aanpakken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Westhoek kampt met een ongeziene schaarste aan arbeidskrachten. Volgens Voka "​een van de meest krappe arbeidsmarkten van Vlaanderen". Daarom slaan bedrijven en gemeenten er de handen in elkaar en lanceren ze de ludieke campagne ‘het West-bewaarde geheim’.

De krapte op de arbeidsmarkt is niets nieuws, maar in de Westhoek is de situatie "uitzonderlijk zorgwekkend". Zelfs voor de internationale bedrijven in de regio.

“In Vlaanderen zijn er ongeveer drie kandidaten beschikbaar per vacature. In West-Vlaanderen zakt dit naar twee kandidaten, terwijl in de Westhoek en zeker rond Diksmuide er minder dan één kandidaat is per vacature", zegt Tom Vermeersch van Voka.

Minder grensarbeiders

“Zelfs met de beste HR-inspanningen blijft het extreem moeilijk om geschikte profielen te vinden.” De vooruitzichten zijn alarmerend. Door de vergrijzing stromen meer mensen uit de arbeidsmarkt dan er nieuwe instromen, wat de krapte alleen maar verder zal doen toenemen.

Daarnaast trekt de groeiende bedrijvigheid in het aanpalende Noord-Frankrijk veel arbeidskrachten aan die eerder als grensarbeiders de grens overstaken om in de Westhoek te werken.

2014-04-30 00:00:00 - Opvallend meer Franse grensarbeiders
Nieuws

Vijfde minder grensarbeiders op 5 jaar: “West-Vlaamse toestand precair”

Vacaturecrisis

Acht bedrijven in de regio (Aviko, Bellewaerde, PepsiCo Veurne, Bouwbedrijf Furnibo NV, Valcke Prefab Beton, DUCO Ventilation & Sun Control, e-BO Enterprises en Picanol Group) werken mee aan de campagne van DVV Westhoek. 

Zij vertegenwoordigen samen meer dan 180 openstaande vacatures, met een bijzonder grote vraag naar ingenieurs, technische profielen, IT’ers en arbeiders. Om de vacaturecrisis aan te pakken is een mentaliteitsverandering essentieel, klinkt het. Met een ludieke bewustmakingscampagne willen bedrijven en gemeenten mensen overtuigen om in de regio te blijven én te komen werken.

Volgens de bedrijven biedt de Westhoek tal van voordelen: lagere bevolkingsdichtheid die zorgt voor een hogere leefbaarheid, minder fileleed, een toegankelijkere huizenmarkt en heel wat open ruimte die bijdraagt aan een gezonde work-lifebalance.

Werknemers die in de Westhoek actief zijn, geven een hoge tevredenheid aan. Bij een bevraging van de anciënniteit in de deelnemende bedrijven blijkt de gemiddelde anciënniteit 11,6 jaar te zijn, hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere