Nieuws

West-Vlaan­de­ren heeft hoog­ste tewerk­stel­lings­graad van het land: 79%

2022-10-31 00:00:00 - Tijdelijke werkloosheid verviervoudigd in twee weken tijd

De tewerkstellingsgraad is de afgelopen jaren gestegen: met 79% doet West-Vlaanderen beter dan het nationale gemiddelde (72,3%) en heeft de provincie zelfs de hoogste tewerkstellingsgraad van alle Belgische provincies. Dat blijkt uit cijfers van Hr-dienstverlener Acerta.

Kortgeschoolden scoren minder qua tewerkstellingsgraad, al halen die in West-Vlaanderen wel de hoogste tewerkstellingsgraad van ons land: net geen 60%.

Thijs Deklerck, kantoordirecteur Roeselare en Kortrijk: “De tewerkstellingsgraad geeft aan hoeveel mensen een job hebben, zonder onderscheid te maken tussen bv. vol- of deeltijds. Hoeveel mensen wel of niet een job hebben is relevante informatie. Een job is immers belangrijk voor de financiële zelfstandigheid en het mentaal welzijn. Tewerkstelling bevordert sociale interactie, biedt mensen de kans om zich te ontplooien, en zinvol werk brengt ook voldoening. Naast het individuele aspect is er ook een algemeen belang: wie werkt, levert ook een concrete financiële bijdrage aan de welvaart in ons land. Een hogere tewerkstellingsgraad is dus een win-win. Tenminste, wanneer het over duurzame jobs gaat. Dat wil zeggen: met een redelijk loon, haalbare uitdagingen, een goede werk-privébalans en in een constructieve sfeer. Zo verduurzamen we onze welvaart.”

Technoboost2
Nieuws

Technoboost wil jongeren warm maken voor techniek en technologie

Tewerkstelling

Werkloosheidsgraad

De werkloosheidsgraad in West-Vlaanderen was nooit zo laag als vandaag: 2,1% is ook de laagste werkloosheidsgraad van alle provincies (2,1%).Thijs Deklerck: “Werkgevers die vacatures in te vullen hebben, kunnen maar uit een paar vijvers vissen: pas afgestudeerden, werklozen en niet-actieven, of ze kunnen azen op wie elders aan de slag is. Een lage werkloosheidsgraad is alvast een indicator voor een krappe arbeidsmarkt. Andere indicatoren bevestigen die krapte alleen maar. Neem nu de vacaturegraad: in het laatste kwart van 2024 waren er in België op 100 jobs gemiddeld 4,1 vacatures – ter vergelijking: de EU noteert een gemiddelde van 2,3 vacatures op 100 jobs, het deel jobs waarvoor nog mensen moeten worden gevonden is dus veel kleiner dan bij ons. In het Vlaams Gewest gaat het zelfs over 4,6 vacatures op 100 jobs, exact het dubbele van het EU-gemiddelde.”

Ben Storme