Nieuws

Vin­cent Van Quic­ken­bor­ne stapt met nieu­we Stads­lijst, samen met CD&V, naar de kiezer

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Opvallend politiek nieuws in Kortrijk. Haast alle partijen hebben er al hun lijsttrekker naar voren geschoven voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit jaar. Team Burgemeester liet tot nu toe niet in zijn kaarten kijken, maar kondigt nu aan om in een stadslijst, met CD&V, naar de kiezer te stappen. Geen kartel, maar voortaan "Team Burgemeester, Stadslijst voor Kortrijk"

"Het politieke verschil is in de steden en gemeenten minder groot en scherp dan nationaal," zegt Van Quickenborne. "In turbulente tijden moeten politici samenwerken en bruggen slaan. Daarom kiezen we ervoor om Team Burgemeester te veranderen in "Team Burgemeester, Stadslijst voor Kortrijk".

"Geen kartel met CD&V, maar wel een samenwerking voor Kortrijk. Nadien vormen we wel één coalitie. En we zullen na de verkiezingen zetelen als één fractie in de gemeenteraad. Twaalf vrouwen en twaalf mannen presenteren zich vandaag al, straks komen er nog eens 19 mensen mee."

CD&V doet dus mee met Team Burgemeester, want - toch wel erg opmerkelijk: "Het klikt goed tussen ons".

" Het verleden is de prehistorie, wat telt is de toekomst"

Stadscoalitie 2012

In 2012 doorbrak Van Quickenborne 150 jaar bestuur door CD&V

In 2012 heeft de stadscoalitie van Open VLD, Sp.a en N-VA na 150 bestuur de CD&V aan de kant gezet. Dat is niemand echt vergeten. "Maar we werken goed samen, we hebben hier vele avonden en ochtenden aan gewerkt. We zullen vandaag een negenpuntenplan voorstellen, en daarna het programma. De lijstvorming volgt pas nadien," zegt Van Quickenborne hierover.

CD&V: "We doen dit omdat er lokaal wel kan samengewerkt worden over de partijgrenzen heen"

Ja, CD&V beseft dat de vraag zal komen waarom ze meestapt in de stadslijst. Hannelore Vanhoenacker benadrukt dat de partij 12 jaar lang bewust heeft constructief meegewerkt in de oppositie.

"Eigenlijk klikte het van uit de oppositie wel met de meerderheid. We beseffen dat samenwerking lokaal wel kan. En wij willen dit doen, voor Kortrijk." CD&V-Kortrijk zelf blijft ook bestaan. Voor de bovenlokale verkiezingen, bijvoorbeeld. Het is dus geen kartel, maar een samenwerking.

Uiteraard komt ook de vraag hoe Felix De Clerck - de zoon van Stefaan De Clerck - hier tegenover staat. Hij was ook aanwezig op de voorstelling. "We hebben dit met de voltallige partij besproken, ook Stefaan was daarbij," zegt Hannelore Vanhoenacker. "We willen met een nieuwe generatie elkaar vertrouwen, en we kijken naar de toekomst." "Ik beaam dat," voegt Felix De Clerck toe.

Team buregmeester
Nieuws

Politicoloog: "Samenwerking tussen Open VLD en CD&V in Kortrijk, is strategische zet"

Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk 2

"Ook gesproken met Vooruit en N-VA"

Van Quickenborne geeft toe dat hij ook gesproken heeft met Vooruit en N-VA. "Maar CD&V is wel meteen op de kar gesprongen. De werking van de huidige stadscoalitie staat niet onder druk", zegt hij nog. "Tot de verkiezingen zal die stadscoalitie goed werken. We willen de grootste partij zijn met de stadslijst, dat is het doel bij de verkiezingen."

2016-09-16 00:00:00 - Gevel stadhuis Kortrijk gerenoveerd
Nieuws

Van 'een schijnhuwelijk' tot 'medeleven met CD&V'. Hoe denken andere partijen over de stadslijst in Kortrijk?

Bart Coopman