Nieuws

Van een schijn­hu­we­lijk’ tot mede­le­ven met CD&V’. Hoe den­ken ande­re par­tij­en over de stads­lijst in Kortrijk?

2016-09-16 00:00:00 - Gevel stadhuis Kortrijk gerenoveerd

Dat de vorming van een stadslijst in Kortrijk voor reacties zorgt, is niet meer dan logisch. N-VA-kopman Axel Ronse geeft aan "mee te leven met de CD&V-kiezer" omdat hun partij "ophoudt te bestaan". Vlaams Belang spreekt over een "schijnhuwelijk". "Hij wil alleen maar de grootste blijven, dat is mager als programma," zegt Vooruit.

N-VA: We leven mee met de CD&V-kiezer"

N-VA over Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk

N-VA over Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk

" Net zoals ik niet geloofde dat Vincent ooit Kortrijk zou inwisselen voor een Vivaldi minister post geloofde ik niet dat CD&V in Kortrijk ooit zou verdwijnen en opgaan in de lijst van Vincent", zegt Axel Ronse, de kopman van N-VA in Kortrijk.

"Met Vincent heb ik altijd zeer goed samengewerkt en ik ben ook van plan om dat te blijven doen. Angst is zelden een goede raadgever. Noch de angst van CD&V voor een implosie, noch de angst van Vincent om de rekening van Vivaldi te krijgen."

"De voorbije jaren stonden Vincent & CD&V mekaar naar het leven. Nu pretenderen ze mekaar te vinden in een positief project. Ik vraag me af of de Kortrijkzaan dit gelooft. Ik vind het jammer voor de vele CD&V kiezers dat hun partij verdwijnt. Geen plaats voor leedvermaak vandaag. Ook voor hen ben ik kandidaat-burgemeester."

Vlaams Belang: Dit is een schijnhuwelijk

“Wij zijn alvast niet verrast over dit schijnhuwelijk in de Kortrijk", zegt Wouter Vermeersch, de kopman van Vlaams Belang in Kortrijk. " Wie zich ooit afvroeg waarom CD&V in Kortrijk nooit echte oppositie heeft gevoerd, kent vandaag het antwoord: ze staan al jaren te bedelen bij de poort in de hoop opnieuw deel te kunnen uitmaken van het stadsbestuur."

CD&V heeft na de loer die het gedraaid werd door Van Quickenborne in 2012 en na de afstraffing door de kiezer in 2018 duidelijk haar les niet geleerd. Ook de recente terugkeer van Van Quickenborne als burgemeester wordt vandaag nog steeds niet gedragen door de Kortrijkzanen. Er zal een electorale prijs betaald worden voor dit zoveelste opportunisme”, reageert Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

“De partijen, Open VLD en CD&V, die verliezen in de nationale en lokale peilingen klitten nu samen in hoop zich te kunnen vastklampen aan de macht. De Kortrijkse politiek is één pot nat en wil vooral meer van hetzelfde beleid. Het wordt voor de kiezer in onze Guldensporenstad steeds duidelijker dat er pas echte verandering kan komen met het Vlaams Belang. Het is, ook in Kortrijk, tijd voor ander en beter!”

Vooruit: "Vincent wil gewoon de grootste blijven, dat is wel mager als programma"

"De voorbije 11 jaar heeft Vooruit in Kortrijk bijzonder goed samengewerkt met Open VLD en N-VA in de stadscoalitie. Ook in het laatste jaar zullen we dat doen. Je zou dus verwachten dat wat goed werkt ook wordt verdergezet. Niet dus." Ook Philippe Decoene en Maxim Veys van Vooruit hebben hun kijk op de zaken en ontbloten ineens hoe de gesprekken gevoerd zijn door Team Burgemeester.

"Vincent Van Quickenborne stelde op 7 mei van vorig jaar voor om verder samen te werken met de drie partijen. Begin dit jaar klonk het weer anders: hij wilde dat we met de drie partijen op zijn lijst zouden staan. De grote motivatie was zijn vrees om de verkiezingen te verliezen. 'Ik wil de grootste blijven' was samengevat het programma van die lijst. "

"Wij vonden dat toch wel mager als politiek project voor een stad die vooruit moet gaan. We zien overigens weinig grensverleggende dingen in wat deze ochtend als programma werd voorgesteld. Maar intussen werkte hij verder aan een lijst Open VLD-CD&V."

"Als Vooruit hebben wij geen enkele garantie dat we morgen meebesturen. Maar dat belet ons niet om de komende maanden sterke realisaties af te werken. En laat vervolgens de kiezer spreken."

Stefaan De Clerck: "Ik distantieer me hiervan"

Binnen CD&V wordt de keuze voor Team Burgemeester verdedigd. Maar Stefaan De Clerck, oud-burgemeester van Kortrijk, deelt die keuze alvast niet. Hij respecteert de keuze van zijn zoon Felix, maar persoonlijk zet hij zich af tegen Van Quickenborne.

2017-09-04 00:00:00 - Stefaan De Clerck past voor burgemeestersjerp
Nieuws

Stefaan De Clerck: "Ik distantieer mij hier volledig van"

Bart Coopman