Nieuws

Laat­ste fase van res­tau­ra­tie bel­fort en laken­hal­len in Ieper start dit jaar

2023-04-08 00:00:00 - LED-verlichting voor Ieperse belforttoren

De laatste fase van de restauratie van het belfort en de lakenhallen van Ieper gaat nog dit jaar van start. Dat meldt minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) donderdag. Tijdens de laatste fase worden de vleugel van het Ypermuseum, de raadzaalvleugel, twee hoektorens en het Nieuwerck gerenoveerd.

In 2020 is de totaalrestauratie van het belfort en de lakenhallen in Ieper gestart. Daartoe keurde de Vlaamse regering een meerjarensubsidie goed van vijf jaar. In totaal gaat het om een erfgoedpremie van 8,7 miljoen euro.

Dit jaar start de laatste fase van de restauratie. De eerste twee fasen van de restauratie zijn afgerond. Daarbij werd gewerkt aan de belforttoren en de westervleugel. De derde fase, de werken aan de oostervleugel, worden in de zomer van 2024 afgerond. 

"Dit jaar beginnen de werken aan de leien bedaking van de lakenhallen en nu kan dus ook de laatste fase aanbesteed worden, de werken aan de vleugel van het Ypermuseum, de raadzaalvleugel, twee hoektorens en het Nieuwerck", zegt minister Diependaele. 

2020-09-17 00:00:00 - Gigantische kraan voor restauratie Lakenhallen en Belfort Ieper
Nieuws

Gigantische kraan voor restauratie Lakenhallen en Belfort Ieper

Tijdens het restaureren proberen de ambachtslui zoveel als mogelijk het oorspronkelijk materiaal te behouden. Het van oorsprong 13de-eeuwse belfort is een icoon van de stad en ook het toonbeeld van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse