Nieuws
 | update 

Kou­de­prik: Anti­gif­cen­trum waar­schuwt voor CO-vergiftiging

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het antigifcentrum waarschuwt voor een verhoogd risico op CO-vergiftiging, door de winterprik die er deze week aankomt. Afgelopen ochtend moest de brandweer nog in Menen en Oostende uitrukken voor twee CO-metingen, gelukkig zonder erg.

Koolstofmonoxide is heel giftig en kostte al verschillende mensenlevens. In 2024 waren er bijna 500 meldingen van vergiftiging. Daarvan lieten er 15 mensen het leven. Twee jaar geleden stierven nog twee leden van eenzelfde gezin in Hooglede.

“Mensen gaan bij koudere temperaturen hun verwarming hoger zetten. Maar vaak zijn die toestellen niet altijd goed onderhouden, of is de verluchting niet in orde. Vaak is de schoorsteen ook niet geveegd. Als gevolg daarvan komen er CO-gassen vrij, en die worden bij gebrek aan zuurstof, ontzettend ongezond”, legt Patrick De Cock van het Antigifcentrum uit.

2023-01-14 00:00:00 - Vader en zoon overleden na CO-intoxicatie, andere zoon in coma
Nieuws

Vader en zoon overleden na CO-intoxicatie, andere zoon in coma

“Een CO-melder is niet verplicht, maar we raden het wel ten zeerste aan."

Patrick De Cock, Antigifcentrum

CO-melder

CO komt vrij bij slechte verbranding van gas, hout, mazout, kolen en petroleum. Opvallend: ongeveer de helft van alle vergiftigingen gebeurt in de badkamer. Alhoewel het niet verplicht is, kan de installatie van een CO-melder dus levens redden, zeker bij koude temperaturen.  In Lendelede kunnen inwoners daarom een premie krijgen voor de installatie: 20 euro per melder, met een maximum van drie stuks.

"We zijn negen jaar bezig en hebben in totaal al 1.120 rook- of CO-melders gesubsidieerd. In totaal gaat het om een 450-tal huishoudens of zo'n 18 procent van onze inwoners", zegt Fanny Seurynck van het Woonloket in Lendelede. 

Wie een CO-vergiftiging oploopt, belt best de hulpdiensten op het nummer 112. Slachtoffers moeten zo snel mogelijk extra zuurstof krijgen, dat kan onder meer in deze decompressiekamer in het AZ Sint-Jan ziekenhuis van Brugge.

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe