Nieuws

Kort­rijk plaatst voor het eerst paddentunnels

Paddentunnel2

In Bellegem, bij Kortrijk, zijn twee paddentunnels geplaatst. Zo kunnen padden voortaan zelfstandig en veilig de overkant bereiken. De tunnels bevinden zich in de Dottenijsestraat omdat hier jaarlijks een massale paddentrek plaatsvindt.

Op het einde van de winter verlaten padden hun overwinteringsplekken in het bos en migreren ze naar hun voortplantingspoelen. Om te voorkomen dat hele paddenkolonies worden platgereden bij het oversteken van de drukke rijbaan, zijn er jaarlijks overzetacties in samenwerking met vrijwilligers van Natuurpunt Kortrijk. De padden worden dagelijks opgevangen in emmers en veilig naar de overkant van de weg gebracht.

Veilig naar de overkant

Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Biodiversiteit en Dierenwelzijn: “Niemand ziet graag het beeld van platgereden padden op de weg. Met deze paddentunnels beschermen we de biodiversiteit en ontlasten we de vrijwilligers in hun overzetacties.”

In de Dottenijsestraat, één van de locaties waar massale paddentrek werd vastgesteld, zullen padden voortaan zelfstandig via twee tunnels onder de autoweg veilig naar de overkant kunnen. Met speciale schermen worden de padden in de richting van de tunnel gestuurd. Op die manier komen ze heelhuids aan bij de poelen waar ze vervolgens hun eitjes kunnen leggen. De constructie is een minikoker en wordt aangelegd met een rooster op de hoogte van het wegdek. Dit rooster is nodig omdat padden niet graag doorheen een donkere buis kruipen.

"Niemand ziet graag het beeld van platgereden padden."

Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Biodiversiteit en Dierenwelzijn

Bijkomende tunnels

Via monitoring zal gekeken worden of de padden hun weg vinden naar de nieuwe tunnels. Samen met Natuurpunt en het Regionaal Landschap Leie & Schelde zal de werking van de tunnels geëvalueerd worden. “Zo kunnen we bepalen of we bijkomende tunnels kunnen realiseren. Op andere locaties waar paddentrek is, zullen de vrijwilligers van Natuurpunt Kortrijk nog steeds overzetacties organiseren.”

Paddentunnel1
Paddentunnel2
Paddentunnel3
De redactie