Nieuws

Kort­rijk her­denkt 80 jaar Bevrij­ding met publi­ca­tie en wandeling

Kortrijk vizier

6 september 1944 is een belangrijke datum voor Kortrijk. Het is de dag van de Bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent dat we dit jaar 80 jaar de Bevrijding vieren.

De stad ging op zoek naar getuigen, bundelde hun verhalen in een lijvig magazine en stippelde een stadswandelroute uit langs de meest markante plaatsen. Ervaar zelf het gevoel van een dreigend bombardement bij de bomkrater aan het vroegere Magdalenazwembad of keer terug in de tijd en stap rond de authentieke Magdalenakapel. De plechtige herdenking van de Bevrijding vindt plaats op zondag 8 september.

Stad in puin

Vincent Van Quickenborne, burgemeester: “De Bevrijding was een feestelijke dag voor Kortrijk, maar er ging veel leed aan vooraf. Onze stad lag in puin en honderden inwoners lieten het leven. Wie erbij was, kan het zich nog voor de geest halen alsof het gisteren was. Het is daarom belangrijk dat we hun verhalen blijven vertellen en de slachtoffers blijven herdenken. Toekomstige generaties mogen niet vergeten welke hoge prijs we betaalden voor onze vrijheid.”

2019-09-05 00:00:00 - September 1944: vooral slachtoffers bij weerstanders in Kortrijk
Nieuws

September 1944: vooral slachtoffers bij weerstanders in Kortrijk

Magazine Kortrijk in het vizier

Om de Bevrijding en de Kortrijkzanen die onder de oorlog leden te herdenken, verzamelde de stad heel wat getuigenissen en bundelde deze in een uitgave. De stad heeft niet de bedoeling om hiermee een historisch naslagwerk te creëren, maar wel om de verhalen van deze getuigen op te tekenen, zoals zij zich die herinneren. Het magazine is een herwerking van het magazine 'Kortrijk in het vizier' dat in 2019 uitgegeven werd n.a.v. 75 jaar Bevrijding. De nieuwe publicatie telt 84 pagina's, met 41 pakkende getuigenissen.

Ben Storme