Nieuws

Sep­tem­ber 1944: voor­al slacht­of­fers bij weer­stan­ders in Kortrijk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In onze reeks over de bevrijding vertellen we vandaag hoe Kortrijk in september 1944 werd bevrijd.

Kortrijk komt zwaar gehavend uit de tweede wereldoorlog. Het centrum is zwaar gebombardeerd, honderden burgers zijn gestorven. De inwoners zijn dan ook erg blij als ze op 4 september 1944 deze twee Amerikanen zien. Ze denken dat het de eerste bevrijders zijn. Maar de twee zijn stomweg mis gereden. Ze moeten in Doornik, Tournai zijn, maar verwarren Tournai met Courtrai. De Kortrijkzanen ontvangen hen toch als helden en vieren feest, ook al zijn de Duitsers nog niet weg en zijn dit dus helemaal hun bevrijders niet, zegt Philippe Delameilleure uit Marke, schrijver van verschillende boeken over de tweede wereldoorlog. “Helemaal niet. Ze waren misreden. En er waren zeker nog Duitsers aanwezig in de stad. Niet veel later reed er zelfs een Duitse colonne naar de markt. Gelukkig konden de feestvierders en de Amerikanen tijdig de plaat poetsen.”

Weerstand

De dag erop, 5 september, komt het tot schermutselingen tussen verschillende weerstandsgroeperingen en de Duitsers. Er wordt fel gevochten aan de Broeltorens. Negen weerstanders laten het leven. Onnodig geweld eigenlijk, want iedereen weet dat de Britten de dag erop Kortrijk zullen bevrijden. Maar er hangt een vreemde sfeer in de stad. Sommigen zijn uit op wraak, anderen op spektakel. “Ondanks de hevige gevechten stroomde er toch veel volk toe op de markt en omliggende straten. De mensen kwamen kijken naar de gevechten alsof ze naar een koers kwamen kijken. Ze palmden de beste plaatsjes in om alles goed te kunnen zien. Veel mensen gingen ook op café. Die deden gouden zaken."

Op 6 september bevrijden de Britten Kortrijk. Net als in andere gemeenten in de Kortrijkse regio gebeurt dat zonder al te veel geweld of slachtoffers. In diezelfde septemberdagen bevrijden Canadezen de Brugse regio en de kust. Behalve Zeebrugge en Knokke-Heist. Daar zal de harde bezetting nog bijna twee maanden langer duren.

Ben Storme