In Kortrijk heeft koning Filip een herdenkingsplechtigheid bijgewoond voor 75 jaar Leieslag.
Met de herdenking wordt hulde gebracht aan de Belgische troepen die in mei 1940 enkele dagen weerstand boden aan het oprukkende Duitse leger. Op 22 mei 1940 besliste het Belgische leger om zich achter de Leie te verschansen. De volgende vijf dagen tot aan de capitalutie op 28 mei gaven de Belgen slechts enkele kilometers prijs. In totaal kwamen ongeveer 3.000 Belgische soldaten en ongeveer vier keer zo veel Duitsers om het leven tijdens de Leieslag. De slag zorgde ervoor dat de geallieerde troepen tijd hadden om terug richting Engeland te trekken.
Monument in 1957 ingehuldigd
In Kortrijk werd onder de naam Comité Leie-Lys een nationaal Leiecomité opgericht. Zij staan nog steeds in voor de organisatie van de herdenking van de slag aan de Leie. Datzelfde comité besliste ook om een nationaal gedenkteken op te richten in het Koning Albertpark in Kortrijk. Het monument werd in 1957 ingehuldigd door koning Boudewijn. Sindsdien werd de herdenking van de Leieslag regelmatig bezocht door het koningshuis. Zo was koning Filip, toen nog als prins, in 2000 al op de afspraak.
Vijf oudstrijders
Door het regenachtige weer waren slechts een kleine 300 toeschouwers aanwezig. Enkele politici, waaronder gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Vincent Van Quickenborne, tekenden present. Naast koning Filip legde ook de Britse ambassadrice Alison Rose een bloemstuk neer. Uiteraard was er speciale aandacht voor vijf oudstrijders. Raymond Van Slembrouck (100) werd op 25 mei 1940 aan de Leie gevangen genomen. Hij werd door de Duitsers tewerkgesteld aan de Oostzee, maar kwam in december 1940 vrij.