Nieuws

Komt de civie­le bescher­ming terug naar West-Vlaan­de­ren? Minis­ter Ver­lin­den is alvast voorstander

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gouverneur Carl De Caluwé wil een efficiënter civiele bescherming in West-Vlaanderen. Dat betekent meer mankracht en ook nieuw materiaal en een De wateroverlast van de voorbije maanden in de Westhoek wijst ook op de noodzaak van een nieuwe hulppost. Minister van Buitenlandse Zaken Annelies Verlinden is alvast voorstander.

In 2019 sloot de federale regering in Jabbeke de kazerne van de civiele bescherming. En dat betekent dat we bij crisissen zoals de watersnood in de Westhoek op hulp van de civiele bescherming van uit Brasschaat zijn aangewezen. En zo gaat er kostbare tijd verloren voor de hulpverleners in actie komen en de nodige pompen en andere hulpmiddelen ter plaatse zijn. Om dergelijke crisissen degelijk aan te pakken wil Gouverneur De Caluwé dat de federale overheid geld vrijmaakt voor wachtpost met degelijk materiaal en goed opgeleid mensen.

"Rampen doen zich meer voor"

Verlinden is zelf voorstander van een nieuwe satelliet voor de Civiele Bescherming, maar dat zal volgens haar onderdeel moeten zijn van een volgend regeerakkoord. "We moeten meer investeren in de Civiele Bescherming omdat rampen zich meer voordoen", zei ze vrijdag in De Ochtend op Radio 1. "Voor die budgetten wil ik de komende maanden blijven vechten in de regering, want het zal nodig zijn."

Tegelijk vindt Verlinden dat er meer moet worden geïnvesteerd in de preventie van watersnood, een verantwoordelijkheid van de gewesten. "Elke euro die je in preventie investeert, genereert zeven euro die je uitspaart in een crisis", zei ze.

"Ik ben zeker niet tegen het openen van een satelliet, ergens goed gelokaliseerd, zoals in de Westhoek of in Limburg."

Annelies Verlinden, minister van Buitenlandse Zaken
Annelies Verlinden

Belga

Belga
Celien Tanghe