Nieuws
 | update 

Kli­maat­speel­plaats van Sint-Pau­lus­school maakt kans op inter­na­ti­o­na­le bekroning

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De vrije basisschool Sint-Paulus in Kortrijk maakt kans op een internationale milieuprijs voor hun klimaatspeelplaats. De saaie betonnen speelplaats maakte in 2020 plaats voor een stukje natuur met waarin de kinderen kunnen spelen en leren.

Vier jaar geleden werd de betonnen speelplaats van de Sint-Paulusschool helemaal omgetoverd van een kleurloos, betonnen geheel tot een zogenaamde klimaatspeelplaats. Het werd een stukje groen met bomen, een kippenren en bijenkorven.

“Eigenlijk is onze speelplaats een verlengstuk van onze klas geworden. We doen buiten allerlei activiteiten. Er is water, zand, groen, en er zijn ook heel wat plekjes voor verschillende soorten spelletjes”, legt leerkracht Cedric Ryckaert uit.

“We spelen andere spelletjes”

Naast natuur zijn er ook zones voorzien om te sporten, en verschillende plaatsjes waar leerlingen wat tot rust kunnen komen. Het concept lijkt alvast aan te slaan bij de leerlingen. “Vroeger speelden we alleen maar voetbal, en nu spelen we ook verstoppertje en tikkertje en andere leuke dingen”, vertelt leerling Tijn Lewyllie.

Pestgedrag verdwijnt

Daarnaast heeft de klimaatspeelplaats ook nog een ander groot voordeel. In zo’n groene omgeving gaan kinderen helemaal anders met elkaar om. Pestgedrag is zo goed als verdwenen. 

“Als je natuur op school brengt en zorgt dat kinderen gevarieerd kunnen spelen, dan merk je dat heel wat conflict uit de school verdwijnt."

Cedric Ryckaert, leerkracht Sint-Paulusschool

“Als je natuur op school brengt en zorgt dat kinderen gevarieerd kunnen spelen, dan merk je dat heel wat conflict uit de school verdwijnt. De sfeer wordt veel leuker, en dat is de grootste meerwaarde van dit soort plekken”, verklaart Cedric Ryckaert.

Pas in november weet de Sint-Paulusschool of ze met hun klimaatspeelplaats in de prijzen vallen.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe