Beeld­je kapi­tein James Cook doet wereld­reis over van 250 jaar terug

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Kapitein James Cook is na een reis rond de wereld eindelijk weer terug in ons land. De miniatuurversie wel te verstaan. Het beeldje van de ontdekkingsreiziger dat normaal in Mini-Europa in Brussel te zien is, vertrok vorige zomer richting Australië en Nieuw-Zeeland, exact 250 jaar nadat de echte James Cook die reis maakte met de HMS Endeavour. Maar nu is het beeldje terug thuis, via de haven van Zeebrugge.

Amper enkele centimeter groot is het beeldje van de achttiende-eeuwse kapitein James Cook. Hij voer 250 jaar geleden met de Endeavour richting Australië en die reis deed de miniatuurversie nog eens over.

"Na 3 maanden varen met de Seatrade Blue is hij eindelijk terug en kan hij straks terug op de Endeavour van het Mini-Europapark in Brussel staan", zegt Vinciane Meeùs van Mini-Europa in Brussel

Om de komst van het replicaschip Endeavour van James Cook in Mini-Europa te vieren, startte het beeldje vorige zomer een reis rond de wereld. Met start in de haven van Rotterdam om daarna richting New York, Panama en Australië en Nieuw-Zeeland te varen.

"Het was een speciale passagier aan boord maar hij was heel stil, dus geen probleem met hem", zegt kapitein Ruslan Kotov.

Kapitein cook zeebrugge 2

Minder lang onderweg dan de echte James Cook

"Deze schepen varen rond de wereld in zeventig dagen. Ik denk dat de echte James Cook destijds zeventig dagen nodig had om de Atlantische oceaan over te steken. Er is wel een groot verschil", zegt Hans Van Zanden van Seatrade Blue

Samen met een grote lading kiwi's verlaat James Cook nu het schip om straks weer herenigd te worden met zijn miniatuurschip in Brussel.

"Hij gaat nu met pensioen, op rustig water in een vijver in het park van Mini-Europa."

Jens Lemant
Andy Debo