Joeri Busschaert (Jan Yperman) ontvangt award van Zorgpersoonlijkheid van het Jaar
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Brussel is Joeri Busschaert van het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper uitgekozen tot Zorgpersoonlijkheid van het Jaar. AZ Groeninge in Kortrijk mag zich 'Ziekenhuis van het Jaar' noemen. Het is een jaarlijkse awarduitreiking van ZORG Magazine om zorgorganisaties en mensen die uitblinken in de kijker te zetten.
Omdat één award niet volstaat in de zorgsector reikt ZORG Magazine in tien categorieën awards uit en daar zitten opvallend veel West-Vlaamse organisaties bij. Om te beginnen is AZ Groeninge in Kortrijk verkozen tot Ziekenhuis van het Jaar. "Het ziekenhuis zet in om de patiëntenzorg te optimaliseren door ze te betrekken bij bijvoorbeeld focusgroepen", klinkt het.
Radiologen op afstand
De Zorgpersoonlijkheid van het Jaar is iemand die de organisatie naar een ander niveau tilt. Dat is volgens de zeskoppige jury precies wat Joeri Busschaert en zijn team van ‘radiologen op afstand’ hebben gedaan. Na de verwoestende aardbevingen in februari 2023 in Turkije en Syrië, besloot RX-verpleegkundige Joeri van het Jan Yperman naar het rampgebied af te reizen, als deel van het B-FAST-team.
In Turkije bleek het veldhospitaal een tekort aan radiologen te hebben. Daarom schakelde Joeri zijn collega’s van het thuisfront in. Het was een intensief contact, waarbij er meermaals per dag gebeld en overlegd werd met het Ieperse artsenteam. “Niemand was voorzien op deze hulpactie, maar iedereen stelde zich flexibel op. Dat is bewonderenswaardig.”
Er is dit jaar ook een nieuwe categorie: de Duurzaamheidsaward. Die gaat naar Ruddersstove Maaltijdzorg in Brugge. Een organisatie die bijvoorbeeld inzet op de elektrificatie van het wagenpark voor de maaltijdbezorging. Een van de doelstellingen is om tegen 2030 een volledige koolstofneutrale vloot te hebben. De laadpalen voor de wagens worden op hun beurt rechtstreeks aangedreven door elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op de parking.
Andere awards
Thuiszorgorganisatie van het Jaar: Kotee in Roeselare
Kotee bundelt alle thuisdiensten van Motena: van thuisverpleging tot maaltijden aan huis, de poetsdienst, de klusdienst en de assistentiewoningen. De Thuiszorgorganisatie van het jaar streeft ernaar pal in de leefwereld van de mensen, ook van haar medewerkers. Zo nemen ze bijvoorbeeld eenzame cliënten mee op maatlijdronde, zodat ze uit huis komen.
Andere Zorgorganisatie van het Jaar : Hospice Aulighem in Avelgem
Hospicezorg staat in Vlaanderen nog in haar kinderschoenen. Hospice Aulighem biedt palliatieve zorg aan ouderen en maakt deel uit van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Avelgem. Het is een warme, alternatieve verblijfplaats die ervoor zorgt dat een ziekenhuisopname niet nodig is. Zo wil het ‘sterven’ uit de taboesfeer halen.
Woonzorgcentrum van het Jaar : WZC Het Heiveld in Gent
WZC Het Heiveld is naar eigen zeggen een ‘klein dorp met 180 bewoners waar iedereen thuiszorg krijgt’. De gangen zijn straten en de cafetaria is een dorpscafé, inclusief jukebox en biljarttafel. Wie afzakt naar dit dorp reist naar de jaren ’50. De gemiddelde bewoner is 85 jaar. Het woonzorgcentrum zet dus in op herkenbaarheid, maar ook op ‘groene zorg’. Zo worden de bewoners aangemoedigd om bij te dragen aan de moestuin en om mee te helpen in de keuken.
Beste Marketing van het Jaar: Familiezorg Oost-Vlaanderen
Doel van het marketingproject was het werven van kandidaten voor een opleiding zorgkundige/verzorgende in samenwerking met VDAB. Het idee startte bij het vijfkoppige communicatieteam en eindigde in een breedgedragen campagne. Hiermee richt de thuiszorgorganisatie zich tot werkzoekenden en zij-instromers.
Intern project van het Jaar: MOPA in Antwerpen
Mopa vzw (Moslims en Palliatieve ondersteuning Antwerpen) biedt ondersteuning aan palliatieve patiënten met een migratieachtergrond. Vanuit de dagelijkse werking merkten medewerkers dat kinderen behoefte hebben aan ondersteuning op maat, en dat hun directe omgeving daarvoor extra handvaten kan gebruiken. Zo ontstond een prachtig project, een educatief spel 'Eiland Niyae', dat kinderen via opdrachten in interactie plaatst met de verschillende aspecten van rouw.
Zorginnovatie van het Jaar: UZA in Antwerpen
Het ziekenhuis biedt verschillende vormen van telemonitoring aan, ook voor langere periodes en voor een breed scala aan aandoeningen. Daarnaast is er UZA@home, een digitaal platform dat instaat voor een naadloze ervaring voor patiënten gedurende hun zorgreis. Dit platform in het elektronisch patiëntendossier biedt aan zorgverleners een handig overzicht van alle relevante informatie.
Zorgwerkgever van het Jaar: Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk
Van employer branding tot mentaal welzijn en betrokkenheid bij medewerkers. Ziekenhuis Oost-Limburg organiseert de ZOL job fair waarbij het de ziekenhuisdeuren openzet voor potentiële medewerkers. Het ziekenhuis heeft een sterk welzijnsbeleid met een programma dat gericht is op een goede geestelijke gezondheid en lichamelijke paraatheid – met aandacht voor een re-integratiebeleid voor medewerkers. Ook opmerkelijk is de medewerkersbevraging die ZOL organiseert, waar het ziekenhuis open over communiceert.