Nieuws

Jan Jam­bon over stik­stof­ak­koord: De tijd dringt”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil in de komende dagen een akkoord vinden over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de stikstofaanpak. Dat zei hij in het Vlaams Parlement na vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

Beide dossiers zijn onlosmakelijk verbonden, gaf Jambon aan. "In het GLB wordt verwezen naar de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS)", zei hij. "We moeten dus een akkoord over beide zaken hebben om rechtszekerheid te kunnen geven."

Volgens de minister-president zal een akkoord iets voor de komende dagen zijn. "De tijd dringt", zei hij.

"It takes three to tango"

"Er wordt op een volwassen wijze rond de tafel gepraat, maar ik zal eerlijk zijn, er moeten nog een paar moeilijke knelpunten beslecht worden. (...) Ik zal er alles aan doen om tot een beslechting te komen, maar it takes three to tango."

Tinne Rombouts van CD&V wees er nogmaals op dat de paragraaf over stikstof in het richtinggevend gedeelte staat van het Vlaamse landbouwplan dat in het kader van het GLB bij Europa werd ingediend. Ook zij wil zo snel mogelijk een akkoord, zei ze.

Volgens Chris Janssens plegen de regeringspartijen alle drie kiezersbedrog. "N-VA wil het onmogelijk maken om nog aan landbouw te doen in Vlaanderen, CD&V voert wel wat theater op, maar is mede schuldig, want Hilde Crevits heeft het akkoord vorig jaar al eens goedgekeurd en Open VLD keurt een plan goed waarin zelfstandigen verplicht worden hun bedrijf te sluiten."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga