Nieuws

IJzer­straat in Sta­ve­le baart zor­gen, Roes­brug­ge haalt opge­lucht adem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zaterdagmorgen klaarde de hemel op boven de Westhoek, maar natte voeten waren er helaas ook bij. Zeker in Stavele, waar de huizen in de IJzerstraat door de brandweer met zandzakjes moesten beveiligd worden tegen het nog steeds stijgende waterpeil van de IJzer. In Roesbrugge leverde een bange nacht gelukkig geen evacuaties op.

Brandweer Stavele Ijzerstraat

Vooral de IJzerstraat in Stavele blijft één van de zorgenkinderen voor de hulpverleners. Stavele ligt iets meer stroomafwaarts dan Haringe en Roesbrugge. De hoogste waterpeilen zullen daar, en in Lo-Fintele, pas op de middag gemeten worden.

De brandweer moet vaststellen dat de IJzerstraat onder water staat, wat bij eerdere overstromingen niet zo hevig het geval was. Daarom gaan hier nog de handen uit de mouwen om met extra zandzakjes de huizen te vrijwaren.

Huizen Stavele I Jzerstraat
Peilstok I Jzer Stavele
Stavele Wateroverlast

Roesbrugge houdt het al bij al droog

In Roesbrugge heeft het waterpeil de alarmdrempel niet overschreden vannacht. Kritieke overstromingen waarbij het water de huizen binnendringt zijn dan ook gelukkig uitgebleven. De peilstok in de IJzer (met alarmpeil 5m87) is dan ook deze morgen niet tot aan zijn hoogste waarde onder water gekomen. Voor heel wat inwoners een opluchting.

Peilstok Roesbrugge
Bart Coopman