IJzer en Leie bevatten te veel nitraten
Er zit te veel mest in de Vlaamse rivieren.
De waterkwaliteit ging er het voorbije jaar zelfs nog op achteruit, schrijft De Morgen op basis van rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse Landmaatschappij. Het afgelopen jaar werd bij 28 procent van de metingen in Vlaamse rivieren de nitraatnorm overschreden. Daarmee is de doelstelling van de Vlaamse regering zelfs niet eens in zicht. Doel was om slechts 5 procent 'rode meetpunten' te hebben.
IJzer en Leie
De IJzer kent de slechtste waterkwaliteit, met 57 procent van de punten waar de norm niet wordt gehaald. Daarna volgen de Leie (47 procent) en de Maas (43 procent). Langs die rivieren worden vooral groenten, aardappelen en maïs geteeld, gewassen waarbij de mest gemakkelijk wegspoelt. Een deel van de verklaring ligt bij de weersomstandigheden. De zomer van 2017 was erg droog, waardoor de mest niet goed werd opgenomen door de gewassen en de bodem. Daarna waren de maanden november en december erg regenachtig, waarna de nit
raten massaal in de rivieren konden stromen. Maar daarnaast zouden ook te veel landbouwers zich niet aan de regels houden; minister van Leefmilieu en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft het over "cowboys" die de boel belazeren. Ze werkt momenteel aan een nieuw mestactieplan.
Milieufederatie
De West-Vlaamse Milieufederatie reageert intussen "ontzet" op de cijfers van het mestrapport. De West-Vlaamse Milieufederatie wil de schuld niet volledig in de schoenen van de boeren schuiven, maar kijkt ook naar Vlaanderen. "Het Mestactieplan 5 haalt de normen niet en is over de hele lijn gebuisd", reageert Bart Wildemeersch van de West-Vlaamse milieufederatie.
Landbouworganisaties
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) doet inmiddels een oproep te stoppen met te veroordelen, zonder objectief en
wetenschappelijk te oordelen. "Cijfers zijn wat ze zijn, daar kan weinig aan veranderd worden. Maar bij deze cijfers hoort er ook duiding op basis van droge feiten", luidt het.