Nieuws

Hoog­le­de neemt maat­re­ge­len om de ener­gie­fac­tuur te doen zakken

2022-09-20 00:00:00 - Hooglede neemt maatregelen om de energiefactuur te doen zakken

Nieuwe centrale verwarming ketels, bijkomende sturingen, TL-lampen vervangen door LED-verlichting en zonnepanelen, het is maar een greep uit de energiemaatregelen die de gemeente Hooglede neemt om haar energiefactuur te drukken. 

Dit jaar wordt de meerkost voor energie geraamd op bijna 1 miljoen euro, dankzij de extra maatregelen kan dat ingeperkt worden tot 750.000 euro.

Je kan er niet om heen, de energiefacturen rijzen de pan uit. Ook gemeente Hooglede ziet de facturen maand na maand stijgen. Om daar mee om te gaan, worden een reeks maatregelen genomen. In zo goed als elk lokaal of gebouw van de gemeente wordt de verwarming op 19 graden gezet. Daarnaast wordt de verlichting in en rond de voetbalvelden herbekeken en waar mogelijk met bewegingsmelders uitgerust, zodat de verlichting ook automatisch gedoofd wordt.

De CV ketels in de Atalantahal en jeugdhuis De Vlinder werden vernieuwd en de verwarmingsregeling in de bibliotheek werd aangepast. In het politiekantoor werd de CV ketel vervangen door een condensatieketel waardoor ook daar een besparing van 30% gerealiseerd kan worden. Ook in het cultureel centrum in Gits zal de verwarming met een nieuwe sturing worden uitgerust en kan er op die manier 30% bespaard worden. De komende weken worden ook de CV ketel in het gemeentehuis in Gits, het JOC in Hooglede en de CV regeling in het Sociaal Huis in Hooglede aangepakt. Daarnaast werd de verlichting in de bibliotheek vernieuwd met LED-verlichting en waar er nog TL-lampen zijn, zullen die ook worden vervangen door LED-verlichting.

Zonnepanelen

Daarnaast worden er de komende maanden zonnepanelen geplaatste op alle locaties van de buitenschoolse kinderopvang, de Gulden Zonne, de technische dienst en de Sleedoorn op Sleihage.

Verder roept de gemeente alle verenigingen op om zelf ook nauwlettend met hun energieverbruik om te gaan. De verwarming een graad lager en frigo’s waar enkel drank in zit, kunnen een graadje hoger.Tot slot wordt onderzocht in welke mate bepaalde zalen of gebouwen die maar sporadisch gebruikt worden eventueel tijdelijk uit de verhuurmodule te halen. Zonder deze maatregelen is de geschatte meerkost voor energie dit jaar ongeveer 1 miljoen euro, dankzij deze maatregelen kan dit beperkt worden tot 750.000 euro.

Ben Storme