Hoge water­stan­den: waak­drem­pel op kanaal Roe­se­la­re-Ooi­gem en IJzer

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Door de regen van gisteren en afgelopen nacht staat het waterpeil op verschillende punten in onze provincie erg hoog. Op het kanaal Roeselare-Ooigem bereikte het peil bij Izegem deze voormiddag de alarmdrempel maar zakt het water opnieuw. Op de Ijzer ligt het niveau bij Lo-fintele boven de waakdrempel en bij Roesbrugge boven de pre-waakdrempel. 

Bij de twee meetpunten op de Ijzer daalt het water voorlopig nog niet. In de jachthaven van Kachtem, op het kanaal Roeselare-Ooigem, komt het oppervlak tot aan de steigers. Elders in Kachtem ligt de weg blank. In Dadizele is de Heulebeek zeer verbreed, toont 'Meteoward' op Instagram. Verder meldt de overheidssite waterinfo.be dat de Leie bij Menen het piekdebiet heeft gehaald en de Keersluis in Beernem sinds zaterdagavond dicht is.

Gunstige voorspellingen komende dagen

Het regende dit weekend vooral hard in het westen van het land. Er kwam 10 tot 20 mm neerslag naar beneden. Zondag zou de neerslag meevallen en niet meer zijn dan 5 mm. Ook de komende dagen is er weinig regen voorspeld. Daardoor zal de situatie op de waterwegen normaal stabiliseren. De exacte waterstanden op de West-Vlaamse rivieren en kanalen zijn te vinden op de site waterinfo.be.

Heulebeekdadizelezondag3maartmeteoward
Ronny Popelier Kachtem
Kanaalooigemroeselare
Waterstandmaart2024izegem
Robbe Wets

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.