Nieuws
 | update 

Hoe erva­ren rei­zi­gers het nieu­we ver­voers­plan van De Lijn? Een slecht plan. De Lijn is gedoemd om kapot te gaan.”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het nieuwe bussenplan van De Lijn is vanmorgen, op de eerste maandag na de vakantie, voor het eerst grondig uitgetest. Het is voor iedereen wat zoeken, want het gaat om de grootste wijziging in 40 jaar. In onze provincie zijn bijna 1.400 bushaltes geschrapt.

"Ofwel veel te vroeg, ofwel bomvol"

Ook veel scholieren ervaren de nieuwe dienstregeling van De Lijn als een stap achteruit. In Roeselare raakten veel leerling maar net op tijd op school, anderen zagen hun bus dan weer niet opdagen. "Vanochtend kon ik bijna niet naar school. Mijn bus werd gecanceld. Ook de tijden: ofwel veel te vroeg. Ik kom van Tielt en dat is nu een langere route. Ik wacht nu op de 801 in plaats van 80 , die zit bomvol nu. Ik hoop dat ik nog thuis geraak", vertelt Rayan. 

Bus Westkerke

In Bekegem, deelgemeente van Ichtegem, zijn er niet veel bushaltes geschrapt, al was het toch opletten voor de reizigers. Verschillende lijnen zijn van nummer veranderd en ook de frequentie van sommige bussen is sterk gedaald. "Het aantal geschrapte haltes is bij ons beperkt. Er is wel een verandering in wanneer welke bussen waar naar toe rijden. In bepaalde straten en aan bepaalde haltes is er niet meer elk uur een bus", legt burgemeester Lieven Cobbaert uit. 

Iets verderop, in buurgemeente Westkerke, heeft het nieuwe vervoersplan een grotere impact. "Voor de mensen in Roksem is het helemaal anders. Daar heb je maar drie keer op een dag een bus. En dat is een beetje lastig, vooral wanneer je bijvoorbeeld naar de dokter moet", vertelt busreiziger Lorenzo Vanbavinckhove.

Stefaan Kerger
Celien Tanghe