Nieuws

Gsm ach­ter het stuur: onmid­del­lijk rij­be­wijs kwijt in West-Vlaanderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Opgelet voor wie de gsm of tablet gebruikt achter het stuur. Voortaan ben je onmiddellijk je rijbewijs kwijt als je betrapt wordt. Dat heeft het parket van West-Vlaanderen beslist. De nieuwe richtlijn is vorige week naar alle West-Vlaamse politiezones gestuurd en is nu al van kracht.

Bij recente controleacties rond ‘afleiding achter het stuur’ werd ook al het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken bij een overtreding. De nieuwe richtlijn is algemeen beleid van het West-Vlaamse parket. Daarmee volgt het de strengere aanpak die ook geldt bij de parketten in Oost-Vlaanderen, Halle-Vilvoorde en Limburg.

Veel ongevallen door gsm achter het stuur

2023-05-26 00:00:00 - Actie tegen gsm achter het stuur: 203 rijbewijzen ingetrokken
Nieuws

Actie tegen gsm achter het stuur: 203 rijbewijzen ingetrokken

De jongste jaren is het gebruik van gsm achter het stuur steeds toegenomen.

Uit cijfers van VIAS blijkt dat 8% van de dodelijke ongevallen te maken hebben met het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Jaarlijks zou dit leiden tot 50 dodelijke slachtoffers en 4.500 gewonden.

"Een bestuurder mag een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of hanteren, tenzij het in de daartoe bestemde houder in het voertuig is bevestigd", zegt de politie.

Kate Baert
Andy Debo