Nieuws

Actie tegen gsm ach­ter het stuur: 203 rij­be­wij­zen ingetrokken

2023-05-26 00:00:00 - Actie tegen gsm achter het stuur: 203 rijbewijzen ingetrokken

De federale en lokale politie heeft in onze provincie de voorbije twee dagen 203 rijbewijzen ingetrokken, voor gsm'en achter het stuur. Er waren extra controles in heel Vlaanderen.

Twee dagen lang controleerden de federale politie en de lokale politiezones op het gebruik van de gsm achter het stuur. "Uit onderzoek blijkt dat 5 tot wel 25 procent van alle ongevallen mee veroorzaakt zijn doordat een bestuurder was afgeleid van de rijbaan", was de uitleg.

In West-Vlaanderen zijn bij de acties deze week 240 inbreuken vastgesteld, van 203 bestuurders is ook echt het rijbewijs ingetrokken.

Hoge boetes

Een bestuurder mag een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of hanteren, tenzij het in de daarvoor bestemde houder in het voertuig is bevestigd. De onmiddellijke inning is op dit ogenblik 174 euro plus administratiekosten en het rijbewijs kan worden ingetrokken. Bij een dagvaarding voor de politierechtbank kan de boete oplopen tot 4.000 euro. 

49 rijbewijzen ingetrokken in Brugge

Maar liefst 49 bestuurders raakten de afgelopen 2 dagen hun rijbewijs kwijt omdat ze hun GSM achter het stuur gebruikten. De controles pasten binnen een nationale actie ‘afleiding achter het stuur’. Bestuurders die betrapt werden terwijl ze al rijdend hun GSM manipuleren zonder dat die in een houder zit, moesten meteen hun rijbewijs inleveren voor 8 dagen.
Het is geen nieuw gegeven. Je GSM achter het stuur gebruiken, is levensgevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat heel wat ongevallen worden veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid was en zich niet concentreerde op de rijbaan. Hoewel je altijd en overal kan betrapt worden, vonden er ook in Brugge de afgelopen 2 dagen doorgedreven controles plaats. En die waren meer dan nodig, zo blijkt uit de resultaten.


Maar liefst 49 bestuurders gingen in de fout en moesten hun rijbewijs onmiddellijk afgeven voor 8 dagen. Daarna zullen ze zich nog voor de Brugse rechtbank moeten verantwoorden. Je GSM gebruiken, is alleen toegelaten als die in een daartoe bestemde houder zit. Al is het ook dan niet de bedoeling dat je er minutenlang mee bezig bent. Maar even tikken op het scherm mag dan wel.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse