Geen akkoord in Blankenberge, geheime stemming zal beslissing moeten brengen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Zeven weken na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Blankenberge geen nieuw stadsbestuur. Om middernacht liep het initiatiefrecht van Vooruit af. Dinsdagavond is er de installatie van de nieuwe gemeenteraad, twee weken later volgt een geheime stemming die de burgemeester en schepenen zal aanduiden. Vlaams Belang kan daarbij met drie verkozenen een sleutelrol spelen. Daphné Dumery, de grote uitdager van huidig burgemeester Björn Prasse, ziet een minderheidscoalitie met gedoogsteun van Vlaams Belang werkbaar.
Om middernacht liep het initiatiefrecht van Vooruit af. Als vierde partij in de rij slaagden ook zij er niet in om in Blankenberge een nieuwe meerderheid te vormen. "Wij hebben gisteren nog al het mogelijke gedaan om de twee andere partijen samen met Team Blankenberge en Vooruit aan de tafel te krijgen. 'S morgens werden de telefoons niet beantwoord. De sms’en niet, de mails niet. En 's avonds kregen wij de bevestiging dat ze voor een formatie met vier niet aan tafel zullen komen." verklaart Patrick De Meulenaere van Vooruit.
De Meulenaere wil geen coalitie NV-A, CD&V en Vooruit.
Wij zijn met die formatie gestart in 2019 en we hebben er geen goede herinneringen aan dus dat was niet onze keuze. Hier gaat het over lokaal besturen, er was ook geen nationale druk voor een spiegelcoalitie van de provincieraad.
"NV-A en CD&V+ blijven zich aan elkaar vastklikken en gedragen zich dus eigenlijk als 1 partij of een kartel, waarbij ze telkens als 1 blok spreken. Het is duidelijk dat er vooraf heel goed werd afgesproken hoe de besprekingen zouden verlopen. Het verbaast ons dat ze in de pers al een tijdje aansturen op de geheime stemming en zich daar vrij openlijk comfortabel bij voelen, ondanks de risico's. Zo comfortabel dat die stemming nú onvermijdelijk is." aldus De Meulenaere
Team Blankenberge van burgemeester Björn Prasse haalde net als N-VA van uitdager Daphné Dumery 8 zetels. CD&V plus en Vooruit elk vier. Al van in het begin van de onderhandelingen klikte CD&V plus zich vast aan N-VA. Vooruit deed dan maar hetzelfde met Team Blankenberge en wou een brede coalitie met vier partijen. Dinsdag gebeurt de installatie van de nieuwe gemeenteraad, op 16 december volgt dan de geheime stemming voor een nieuw bestuur.
Hoe werkt dat zo'n geheime stemming?
Politicoloog Herwig Reynaert licht toe: "Er kan per politieke partij een voordracht ingediend worden. Per schepen: eerste schepen, tweede enzovoort. Het is natuurlijk zo dat men ongetwijfeld stemafspraken zal maken. Men moet een volstrekt meerderheid halen als individuele kandidaat. Stel dat dat in de eerste ronde niet het geval is, dan gaan de twee sterkste kandidaten naar de tweede ronde. Het is toch een verhaal waar je weet hoe je begint, maar niet hoe je eindigt omdat het een geheime stemming is."
Sleutel bij Vlaams Belang
De sleutel lijkt in handen te liggen van Vlaams Belang, zij hebben drie verkozenen en zullen meebepalen wie de kustgemeente zal leiden.
Stel dat die twee blokken van 12 zetels blijven, dan heb je 12-12. Vlaams Belang heeft drie zetels. Als die twee blokken voor elkaar blijven stemmen. Dan betekent dat concreet dat de drie gemeenteraadsleden van Vlaams Belang zouden beslissen wie schepen wordt in Blankenberge.
De kans dat ze bij Vlaams Belang de kandidaat-schepenen van Vooruit zullen steunen is bijzonder klein. "Alle partijen hebben ons uitgenodigd voor een gesprek, met uitzondering van Vooruit. En dat getuigt van heel weinig respect naar ons en onze kiezers toe. We gaan een keuze moeten maken, in eer en geweten en nogmaals wat het beste is voor Blankenberge en de Blankenbergenaar.", aldus Ingrid Lorrez van Vlaams Belang
Alle partijen hebben ons uitgenodigd voor een gesprek, met uitzondering van Vooruit. En dat getuigt van heel weinig respect naar ons en onze kiezers toe.
N-VA en CD&V zien minderheidskabinet wel werkbaar
N-VA en CD&V plus laten weten dat zij een minderheidskabinet van 12 zetels, met gedoogsteun van Vlaams Belang wel werkbaar zien. Oud-burgemeester Dumery (N-VA) ziet die formule als ‘misschien wel het toppunt van democratie’. "Wat wel vaststaat, is dat een minderheidscoalitie altijd op zoek zal moeten gaan naar steun bij de oppositie. En dat is misschien wel het toppunt van democratie: een samenwerking tussen bestuursploeg en oppositie om gezamenlijk tot sterke, goed uitgewerkte dossiers te komen. Het belang van het inhoudelijke moet primeren.", verklaren beide partijen in een gezamenlijk bericht.
Burgemeester Björn Prasse noemt haar houding totaal onverantwoord, en waarschuwt voor onbestuurbaarheid.