Festival in Kortrijk zet innovatie in de kijker: dit is het klaslokaal & club van de toekomst
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Vanaf morgen kan je zes dagen lang ook in Kortrijk terecht voor het Flanders Technology & Innovation Festival. Een Vlaams initiatief, in verschillende steden, om de innovatie in Vlaanderen in de verf te zetten. Zo stap je in Kortrijk onder meer het klaslokaal van de toekomst binnen, en ga je uit in de Club van de toekomst.
Het Flanders Technology & Innovation Festival focust in Kortrijk onder meer op het onderwijs van de toekomst, en da’s er één met VR-brillen, programmeren én artificiële intelligentie (AI).
Een game moet hen helpen om kritisch te blijven voor wat echt is, en vooral, wat niet echt is.
"Het is heel belangrijk voor leerlingen om eigenlijk te gaan detecteren, van ja, wat is nu door de mens gemaakt en wat is nu eigenlijk echt door AI gemaakt. En als ze dit game gaan spelen, dan zien ze telkens twee voorbeelden en zij moeten dus gaan nadenken en goed kijken naar de inhoud om te gaan detecteren", vertelt Griet Verbeke, coördinator van House of AI Flex.
"Meer moeite om aan te passen"
Goed omgaan met technologie is dus een must. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten.
"Niet elke leraar heeft vandaag digitale roots meegekregen. Jonge leraars gaan daar snel mee om. Mensen met heel wat jaren ervaring vanuit het verleden hebben meer moeite om zich aan te passen. En het is de bedoeling om die mensen hier uit te nodigen om hen te tonen van 'tiens, kijk, het is eenvoudig'", vertelt Geert Coolman van Lab9.
Eén van die hulpmiddelen is bijvoorbeeld Lego.
Merlijn Morisse is Hoofd Wetenschapscommunicatie VIVES: "Bij Lego is het ook zo dat je onmiddellijk ziet waar de fout zit. Dus in een grote industriële installatie is dat veel moeilijker, maar bij Lego kun je dat heel snel gaan zien. Zo leren eigenlijk kinderen probleemoplossend te gaan denken."
Club van de Toekomst
Naast studeren, is ook uitgaan een belangrijke bezigheid van veel studenten. Ook daar zijn we in Vlaanderen vooruitstrevend. Met de Club van de Toekomst.
"We gaan eigenlijk mensen onderdompelen in een visueel verhaal, vandaar ook alle projectoren die je hier opgesteld ziet staan, meer dan 30 Barco-projectoren die heel deze hal eigenlijk gaan omtoveren in een groot visueel specatakel. We gaan projecteren op het dak van de hal, we gaan projecteren op de dakspanten. En we gaan ook, als mensen binnenkomen, projecteren op de gevel van de hal", vertelt Jan Pauly, projectmanager Club of the Future
Komende week testen onder meer Amber Broos, Max Cooper en Goose het concept alvast eens uit. Het festival zelf loopt nog tot donderdag 21 maart.