Nieuws

Euro­pe­se minis­ters van Vis­se­rij ver­za­me­len in Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Europese ministers van Visserij verzamelen vandaag in Brugge voor een informale Visserijtop. Daarna trekt de delegatie ook nog naar Zeebrugge.

De Europese Visserijraad is een initiatief van Hilde Crevits, Vlaams minister van Zeevisserij. Ons land is trouwens op dit ogenblik Europees voorzitter. De Europese ministers gaan er van gedachten wisselen over de toekomst van de sector. Zo zullen ze bespreken waar Europa met de visserij naartoe wil, na de Europese verkiezingen.

"Het is een superbelangrijke vergadering omdat de visserijsector zich in heel woelig water bevindt," zegt Vlaams minister Hilde Crevits. "We discussiëren over de verplichtingen die Europa oplegt. Europa bepaalt alles. Waar je mag vissen, hoeveel, met welke vaartuigen. En we willen nog vissers overhouden binnen hier en tien jaar."

"De discussie gaat over: hoe kan je de vloot goed vernieuwen? Hoe kan je innovatie stimuleren en op welke manier kunnen de de administratieve lasten een beetje minder?"

Hilde Crevits, Vlaams minister van Zeevisserij

Belangrijke thema's zijn de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de visserij, en hoe de visserij moet omgaan met de indelingen op zee voor onder andere windmolenparken en andere toepassingen op zee.

De vissers maken van de gelegenheid gebruik om hun stem te laten horen. "De vergadering is begonnen met een opname van één van onze reders, de voorzitter van de rederscentrale en zijn schipper aan boord van het schip," zegt Emiel Brouckaert van de Rederscentrale. "Zij hebben duidelijke berichten van op de vloer meegegeven."

Bezoek aan Zeebrugge

Visserijtop Zeebrugge

Na de vergadering in de voormiddag trokken de Europese visserijministers naar het maritieme opleidingscentrum van de VDAB in Zeebrugge. Ze bezochten er de maritieme vaartuigsimulator, en het vernieuwde vissersschip Z.483 Jasmine.

Crevits2

Veiligheidsmaatregelen

Er zijn ministers en delegaties uit 27 verschillende landen aanwezig in Brugge. De politie van Brugge zorgt voor de veiligheid. "We worden gesteund en gestuurd door het nationaal crisiscentrum," zegt Carlo Smits van de politie. "Zij maken een risicoanalyse voor het evenement. Aan de hand daarvan bepalen wij welke maatregelen wij nemen. Dat is inderdaad een uitdaging voor ons."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse