Nieuws

Euro­pa wenkt voor Vlaam­se hop­te­lers dank­zij nieuw plantenpaspoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaanderen werkt aan regels om het plantmateriaal voor hop officieel te kunnen certificeren en het plantmateriaal voortaan te kunnen voorzien van een plantenpaspoort. Vlaams landbouwminister heeft dat geantwoord aan zijn partijgenoot Loes Vandromme (CD&V) uit Poperinge.

Zo'n plantenpaspoort garandeert dat Vlaams hoptelers ook binnen de EU hun producten verder kunnen commercialiseren. “Onze hoptelers zijn al langer bezig met een eigen veredelingsprogramma," zegt Vandromme. "Poperinge is het Belgisch epicentrum van de hop. Samen met de hoptelers, de begeleidende instanties en de stad Poperinge werken we al vele jaren aan een toekomstgerichte en stevige positie op de internationale hopmarkt.”

Het certificeringssysteem dat nu in het leven geroepen wordt garandeert de rasechtheid en algemene kwaliteit van het materiaal.

2016-10-07 00:00:00 - Hopoogst is minder, maar beter

"Zeldzaam: ondernemers vragen zelf regels"

“Hop is een paspoortplichtige plant maar buiten deze verplichting bestaat er toch geen bijkomend regelgevend kader voor de handel en productie ervan voor op Europees niveau omdat het te veel een nichemarkt is”, zegt minister Jo Brouns. “Op vraag van de sector gaat Vlaanderen daarom zelf initiatieven nemen, zodat afnemers garanties hebben op vlak van herkomst en de afwezigheid van ziekten bijvoorbeeld."

2023-09-13 00:00:00 - Hoppepluk volop bezig, weer speelt steeds grotere rol

"Het gebeurt niet vaak dat ondernemers zélf naar extra reglementering vragen, maar in deze kwestie is dit van groot belang om mee te kunnen spelen op de Europese markt. We werken hier graag aan mee.”

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse