Elke gemeente moet deontologische commissie oprichten: “wie kantjes ervan afrijdt intern op de vingers tikken”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Alle steden en gemeenten moeten een deontologische commissie oprichten. Dat heeft Vlaanderen vorig jaar al beslist, maar heel wat gemeenten hebben dat nog niet gedaan. De commissie moet erop toezien dat lokale mandatarissen deontologisch correct handelen.
Vlaanderen wil de integriteit van de lokale mandatarissen strenger opvolgen in de nieuwe bestuursperiode. Daarom moeten steden en gemeenten een lokale deontologische commissie oprichten.
“Ik zal als minister toezien dat de commissies geïnstalleerd worden en uiteraard, als er klachten zijn, zullen we die behandelen. Maar de eerste taak ligt bij het lokaal bestuur zelf. Zorg dat je een goede code hebt en zorg dat je de mensen die de regels aan hun laars lappen of de kantjes eraf rijden, intern op de vingers tikt”, legt Vlaams minister van Binnenland, Hilde Crevits uit.
Ingrijpen bij onregelmatigheden
Bij ons waren er de voorbij bestuursperiode verschillende onderzoeken naar belangenvermenging, denk maar aan Moorslede, Staden, Oudenburg en Meulebeke. Een deontologische commissie moet kunnen ingrijpen wanneer als er sprake is van onregelmatigheden. Alleen is die commissie nog niet in elke gemeente actief.
"Je moet dus als lokaal bestuur een deontologische code hebben en goed uitleggen aan de gemeenteraadsleden wat wel en wat niet kan."
“Je moet dus als lokaal bestuur een deontologische code hebben, goed uitleggen aan de gemeenteraadsleden wat wel en wat niet kan. En de deontologische commissie buigt zich over zaken, over probleemgevallen, als iemand over de schreef gegaan is of niet”, besluit Crevits.
Lokale besturen kunnen in de deontologische code ook een vervangingsregeling voorzien in geval er sprake is van mogelijke belangenvermenging.