Nieuws

Een der­de van de geïn­te­res­seer­den gaat in op groeps­aan­koop provincie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

27.500 West-Vlaamse gezinnen en ondernemingen hebben een contract afgesloten voor gas – en elektriciteit via de groepsaankoop van de provincie.

Bijna 73.000 gezinnen en 3.300 bedrijven/verenigingen hadden zich ingeschreven voor de groepsaankoop. Een derde gaat nu effectief op het aanbod in.  Van die 27.500 zijn er meer dan 26.000 gezinnen.

Voor de energiecrisis, in 2016 waren dat er nog ruim twee keer zoveel. Door samen een groot volume aan te kopen, ligt de prijs gemiddeld één vijfde lager dan de huidige marktprijs, zegt de provincie. Energieleverancier Mega deed het beste bod voor particuliere verbruikers. Voor bedrijven was dat Energie.be. Het gaat om 100 % Belgische groene stroom.

Voordeliger energiecontract

“We zijn tevreden dat we meer dan 27.500 West-Vlaamse gezinnen en ondernemingen aan een voordeliger energiecontract kunnen helpen met onze groepsaankoop”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor klimaat en energie. “We kunnen deze tijden weliswaar niet vergelijken met de tijden van voor de energiecrisis, waarbij we een vast contract konden aanbieden met een lagere energiekost. De markt is wat hij is: elektriciteit verdubbelde in prijs en gas verdrievoudigde in vergelijking met 2021. Door de lagere marge van de winnende energieleverancier en het feit dat, dankzij de variabele prijs, onze prijs mee daalt met de markt, kunnen we sowieso een interessante deal aanbieden aan onze inwoners.”

Door de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen, kozen de voorbije twaalf edities meer dan 442.000 huishoudens en ondernemingen voor een nieuw energiecontract.

Bekijk ook: 

Ben Storme