Nieuws

Dro­ne inge­zet in strijd tegen Azi­a­ti­sche hoornaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge is vanmorgen geëxperimenteerd met een drone en een warmtebeeldcamera om een nest van Aziatische hoornaars op te sporen en te verdelgen.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die sinds 2016 oprukt in België. Het insect vormt een bedreiging voor honingbijen en andere bestuivers. Dit jaar zijn er al 19 nesten verdelgd in Vlaanderen, onder meer in Rollegem, Roeselare, Ieper en Zonnebeke.

Bij nieuwe meldingen moet  het nest snel opgespoord worden zodat het verdelgd kan worden. Hiervoor is een goed draaiend surveillancesysteem nodig. Eind vorig jaar lanceerde Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters een oproep voor observatieprojecten. Het bijenexpertisecentrum Honeybee Valley van de UGent en het INBO bundelden de krachten, en het project VespaWatch zag het daglicht. Het doel van dit éénjarig project is het monitoren van Aziatische hoornaar via hobbyimkers en het brede publiek. Dit gebeurt via klassieke observaties aan de kast, maar ook via hoogtechnologische akoestische monitoring waarmee hoornaars verklikt worden aan de vliegopening van bijenkasten.

 

De brandweer in @StadBrugge verdelgt een nest Aziatische hoornaars in Sint-Pieters. Het gif werkt 24 uur lang in. Pas volgende week wordt het wespennest weggenomen. De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de honingbij @FocusWTV pic.twitter.com/ZidiULQabF

— Ken Pieters (@KenPieters) September 28, 2018

2018-09-28 00:00:00 - Drone ingezet in strijd tegen Aziatische hoornaar - hoornaar2.jpg
Ben Storme