Nieuws

Dit zijn de nieu­we streekproducten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen, Houtlandse koffie, gekapte vloerpistolet, West-Vlaamse splitwafels en Poperingse mazarinetaart mogen het Vlaams erkenningslabel streekproduct dragen.

Drie maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten samen om de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten door te nemen. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De eerste ronde van 2018 levert zes erkenningen op. Toevallig zijn ze alle vijf afkomstig uit West-Vlaanderen.

Gekapte vloerpistolet

De gekapte vloerpistolet is een rond broodje met een kap in het midden, heeft mooi wit kruim en is krokant gebakken in een hete oven met stenen vloer. Het is een typisch Belgisch product met een typisch Belgische naam. Luc David van Bakkerij Decock uit Oostende is terecht fier op zijn op vloer gebakken pistolets: “Wij bakken op vloer omdat de vloer de warmte veel beter behoudt, zodra de pistolet in contact komt met de steen wordt hij dichtgeschroeid. Hierdoor krijgen we de unieke smaak : alle smaken worden onmiddellijk vastgezet binnen een bruine, krokante en knapperige korst.”

Filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen

Filet d’Anvers is een typisch Belgisch product met een lange geschiedenis. In vroegere tijden werd het bereid met rundvlees dat lokaal voorhanden was. Aan de kust was filet d’Anvers afkomstig van het lokale rood ras van West-Vlaanderen en het begoede publiek was een zeer goede afnemer. Deschildre Streekproducten uit Oostende knoopte opnieuw aan bij de traditie. Het gaat voor hen op de eerste plaats over de smaak van het vlees en minder om de kruiding.

Houtlandse koffie

Na een generatielange traditie in “koloniale waren” specialiseerde de familie Hanssens zich na WO II gaandeweg volledig in koffie. In 1957 werd de familie eigenaar van het domein ‘het Torenhof’, een gebouwencomplex met herenhuis, stallingen en met verschillende economische activiteiten, zoals een herberg, een rosoliemolen, een brouwerij en ook een koffiebranderij. In 1985 werd het Torenhof beschermd als monument en de omgeving kreeg een bescherming als dorpsgezicht. De meest typische koffie binnen het Torenhof-gamma is de Dessert. Die staat het dichtst bij de koffie uit de jaren '60 en is in de streek het langst ingeburgerd. 

West-Vlaamse splitwafels

Reeds in onze oudste kookboeken vind je wafels “om te spauwen” of te splitten, maar in vroegere tijden werden ze warm gegeten met gesmolten boter. De meestal ovale wafels verschillen van harde wafeltjes doordat ze met gist bereid worden, de gist zorgt er voor dat de wafels “opblazen” bij het bakken en zo makkelijk open te snijden zijn. De splitwafel traditie deelt West-Vlaanderen met Frans-Vlaanderen.

Dirk Vanheste bakt zijn splitwafels volgens het oorspronkelijke recept van zijn Oostendse “patron”. Er waren twee soorten: ovale splitwafels met vanilleboterroom en ronde met bloemsuiker bestrooide splitwafels gevuld met kirschroom. Je kan beide soorten nog steeds verkrijgen bij Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk.

Poperingse mazarinetaart

Poperingse mazarinetaart is een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel. Deze warme bereiding was zeer populair als dessert op ‘pastoorsconferenties’ en rouwmaaltijden van de vooraanstaande burgerij in en rond Poperinge. Voor het gewone volk was het een feestgebak op kermisdagen. Huisvrouwen maakten er persoonlijke versies van en voegden er onder meer rum aan toe. Voor de bereiding van Poperingse mazarinetaart worden nog steeds dezelfde ingrediënten als vroeger gebruikt. Je vindt ze nu vooral als minitaartjes, een klein bommetje dus, op te warmen in de microgolfoven.

Lees ook

2018-02-06 00:00:00 - Dit zijn de nieuwe streekproducten - streekproduct-gekapte-vloerpistolet.jpg
2018-02-06 00:00:00 - Dit zijn de nieuwe streekproducten - streekproduct-filet-danvers.jpg
2018-02-06 00:00:00 - Dit zijn de nieuwe streekproducten - streekproduct-koffie-torenhof.jpg
2018-02-06 00:00:00 - Dit zijn de nieuwe streekproducten - streekproduct-splitwafel.jpg
2018-02-06 00:00:00 - Dit zijn de nieuwe streekproducten - streekproduct-mazarinetaart.jpg
De redactie