Nieuws

Dit is frus­tre­rend én gevaar­lijk”: amper 1 op 4 red­dings­he­li’s in Koksij­de vliegt nog

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Noodkreet vanop de luchtmachtbasis in Koksijde: amper 1 van de 4 reddingshelikopters is operationeel. De andere toestellen staan voor onderhoud aan de grond. Door besparingen kan die ene beschikbare heli trouwens nog amper trainingsvluchten maken. De bemanning maakt zich zorgen, ook voor hun eigen veiligheid.

Met drie van de vier heli's buiten dienst slaan ze alarm op de luchtmachtbasis van Koksijde. De drie toestellen staan aan de grond voor zowat een jaar omdat wisselstukken lang op zich laten wachten. Trainen kan nog amper want het ene toestel dat wél nog vliegt mag dat enkel  bij een echte noodoproep.

2021-01-27 00:00:00 - Reddingsheli's defensie in 2024 operationeel in Oostende?

"Dit is frustrerend en tegelijk gevaarlijk voor de bemanning," zegt Jasper Pillen. Hij is defensiespecialist bij Open VLD, en eerder ook Kamerlid. "Die mensen moeten getraind zijn, opgeleid om die taken te kunnen doen," zegt Pillen. "Als men natuurlijk verder blijft besparen, en blijft beknibbelen op die vlieguren voor di e mensen, dan gaan we echt wel in de problemen komen door dat gebrek aan toestellen."

Nieuwe helikopters?

Pillen wil dat minister van Defensie Dedonder ook werk maakt van vier nieuwe helikopters. Lichter en goedkoper, en beter inzetbaar bij reddingstaken. "Dat is twee jaar geleden beloofd maar het is op de lange baan geschoven, zeggen ze mij. Nochtans is er 180 miljoen euro voorzien voor 4 zulke toestellen in het investeringsplan van Defensie. Dat moet gebeuren en ik roep de minister op om dat snel te gaan doen," zegt Pillen.

Whats App Image 2024 02 01 at 15 33 06

Ook over de geplande verhuizing naar Oostende is nog geen duidelijkheid. Vorige week maakte de minister bekend dat de bemanning na 2027 in Koksijde gaat oefenen.

Reactie minister van Defensie Ludivine Dedonder

Minister van Justitie Ludivine Dedonder bevestigt dat er nieuwe helikopters komen. "Het kopen van die nieuwe capaciteit reddingshelikopters zal gebeuren in de periode 2025 – 2027 zoals voorzien in de militaire programmeringswet die bij mijn STAR-plan hoort."

"Vandaag zien we effectief dat drie van de vier helikopters aan de grond staan voor het uitvoeren van het nodige onderhoud. Dat onderhoud is van belang om de veiligheid van de bemanningen en de operationaliteit van de toestellen te kunnen blijven garanderen."

"We mogen dan ook niet inboeten op het onderhoud van onze toestellen. De vierde helikopter is vandaag beschikbaar om de taken uit te voeren. Er zijn de afgelopen weken trouwens meermaals schippers van hun schip gehaald na ziekte of ongeval en door onze mensen van het 40e smaldeel veilig en wel overgebracht naar het ziekenhuis."

Volgens Dedonder zijn er ook afspraken met onze buurlanden om reddingsoperaties te blijven garanderen mochten helikopters bij ons niet kunnen vliegen. Al wijst ze er wel op dat in de loop van deze maand opnieuw twee helikopters beschikbaar zullen zijn.

Andy Debo
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse