Nieuws

Die­ren­asiel Het Blau­we Kruis in Oos­ten­de krijgt dan toch geld voor nieuw gebouw

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende komt er binnen de twee jaar een nieuw dierenasiel. Dat de stad en het Blauwe Kruis overeengekomen. Vier jaar lang waren de verhoudingen tussen beide partijen barslecht. Nu komt stad Oostende over de brug met extra geld en een lening om te bouwen. Ook buurgemeenten Gistel, Oudenburg en Bredene moeten een duit in het zakje doen.

Het dierenasiel in Oostende is al een tijdje toe aan een nieuw gebouw. Als gevolg van de toenemende groei van op te vangen dieren, is er nood aan een grotere accommodatie. Het huidige gebouw is sterk verouderd en beantwoordt niet langer aan de moderne noden. 

"Dure oplossing"

Na jaren van gehakketak over een bouwakkoord uit de vorige legislatuur, zijn de plooien gladgestreken. Het Blauwe Kruis krijgt van de stad Oostende een gunstige bouwlening van 2,5 miljoen euro én een vervijfvoudigde bijdrage van 105.000 euro per jaar. "Het is een dure oplossing voor de stad en het verhoogt ook weer de schuldgraad van de stad, maar het is een investering die we doen in dierenwelzijn", zegt burgemeester Bart Tommelein.

"Het heeft heel lang geduurd, maar vandaag zijn we zeer gelukkig", zegt Fabrice Goffin, voorzitter van dierenasiel Het Blauwe Kruis.

2025

Het Blauwe Kruis wil begin volgend jaar al starten met de bouw, op een perceel van de stad, net naast hun verouderde structuur. Begin 2025 sluit dan het oude asiel en moet het nieuwe af zijn.

Ook Bredene, Gistel en Oudenburg plannen als buurgemeenten een verhoging van hun dotaties aan het dierenasiel.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Stefaan Kerger