Nieuws

Demey­sluis in Oos­ten­de opnieuw in gebruik voor scheepvaart

Copyright Patrick Vanhopplinus DMOW Laatste twee gerenoveerde sluisdeuren teruggeplaatst in sluis 2

Foto en beelden Patrick Vanhopplinus

Sinds gisteren is de Demeysluis in Oostende terug operationeel voor de scheepvaart. De renovatie- en aanpassingswerken aan de acht sluisdeuren van de Demeysluis die in 2021 werden opgestart zijn nu volledig achter de rug.

Begin vorige week zijn de laatste twee sluisdeuren, na renovatie, terug in de Demeysluis geplaatst. Vorige week maandag en dinsdag werden de deuren in de vroege ochtend met een drijvende bok opgetild vanop de Henri Deweertkaai waarna ze, hangend aan een kraan, naar de Demeysluis werden gevoerd. De twee sluisdeuren wegen elk ruim 49 ton, zijn 12,5 m hoog en 11,6 m breed. Na het transport naar de sluis werden de sluisdeuren onder begeleiding van duikers op hun plaats gezet.

120 jaar oud

Yi-Bin Shan, afdelingshoofd Maritieme Toegang, Departement Mobiliteit en Openbare Werken: “We zijn blij dat we deze uitdagende werken kunnen afronden en dat de sluis weer operationeel is. De Demeysluis is meer dan 120 jaar oud, waardoor de renovatie een zeer complexe uitdaging was. Ondanks een grondige voorbereiding werden we met meerdere onverwachte omstandigheden geconfronteerd. Samen met onze partners hebben we die uitdagingen zo snel mogelijk opgelost om de hinder voor het scheepvaartverkeer en de havenbedrijven zoveel mogelijk te beperken.”

Ben Storme