De helft minder water nodig om jouw pintje te brouwen: brouwerijen besparen 2,3 miljoen kubiek water
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De afgelopen vijf jaar hebben 16 Vlaamse brouwerijen samen 2,3 miljoen kubieke meter water bespaard tijdens het brouwen. Onder meer De Halve Maan in Brugge en Verhaeghe Pils in Vichte gaan in hun productieproces duurzamer om met water.
Water is een van de hoofdingrediënten van bier, maar ook in het productieproces speelt water een belangrijke rol. Onder meer voor het reinigen van de installaties, spoeling en koeling is er veel water nodig.
Daartegenover staat dat onze waterbronnen steeds meer onder druk staan. Daarom sloten 16 brouwerijen vijf jaar geleden een deal om minder water te verbruiken. En die ‘Green Deal’ levert op, want ze bespaarden de voorbije jaren maar liefst 2,3 miljoen kubieke meter water. Dat is even veel als 900 olympische zwembaden.
“De voorbije maanden heeft het heel veel geregend maar toch is het zo dat wij geen overschot hebben aan water. En we willen iedereen stimuleren om zo weinig mogelijk water te verbruiken”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.
4,5 liter water per liter bier
Ook in brouwerij De Halve Maan gaan ze nu veel bewuster om met water. Ze investeerden ook in een waterzuiveringsinstallatie, waar elk jaar zo’n 50.000 kubieke meter afvalwater passeert.
“Het afvalwater uit de brouwerij in het centrum en het afvalwater van de bottelarij hier iets buiten het centrum van Brugge worden hier samen gezuiverd tot oppervlaktewaterkwaliteit”, zegt procesmanager Karsten Pauwels.
Tot vijf jaar geleden ging dat water gewoon verloren, nu zorgt het voor een stevige besparing in het waterverbruik. Het bier wordt nu met de helft minder water gemaakt.
“Momenteel zitten we iets boven de 4,5 liter water per liter bier, maar we komen van bijna het dubbele.”
In West-Vlaanderen doen naast De Halve Maan, ook nog Rodenbach, Kasteel Brouwerij, Omer Vander Ghinste en Verhaeghe Pils.