Nieuws

Col­ruyt wil op ter­mijn 3.000 ton mos­se­len uit Noord­zee halen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Colruyt heeft op vijf kilometer voor de kust van Oostduinkerke een eigen zeeboerderij. Op termijn wil de supermarktketen er tot 3.000 ton aan Belgische mosselen oogsten.

Vandaag komt het merendeel van de mosselen die we eten uit Zeeuws-Vlaanderen, net over de grens met Nederland. Ze worden er gekweekt op de bodem. Het water is er niet zo diep, en er is weinig golfslag.

Nochtans is er ook voldoende mosselzaad aanwezig in onze Belgische Noordzee. Maar ze er kweken is verre van evident. De ruwe zee, de stroming en het weer maken het moeilijk om te kweken en oogsten, met als gevolg dat het erg kapitaalintensief is.

Tweede oogst

Toch is de Colruyt-groep er al sinds 2022 mee bezig, in een eigen zeeboerderij van 4,5 vierkante kilometer. Aan schroefankers op de bodem werden boeien en mossellijnen bevestigd, waaraan mosseltouwen hangen: 12 kilometer al in totaal.

Vorig jaar kon Colruyt voor het eerst oogsten, een bescheiden 6 ton Belgische hangcultuurmosselen. Vandaag zijn ze toe aan hun tweede oogst van Belgische mosselen: naar schatting 50 ton.

2023-07-21 00:00:00 - Primeur! Eerste Belgische mosselen geproefd en goedgekeurd
Nieuws

Primeur! Eerste Belgische mosselen geproefd en goedgekeurd

Nog niet in supermarkt

De jaarlijkse consumptie van mosselen in ons land bedraagt zowat 20.000 ton, dus Colruyt ziet heel wat potentieel in een eigen product. Amper een twaalfde van de zeeboerderij wordt vandaag al gebruikt voor het telen van de hangcultuurmosselen. "Op termijn mikken we op 3.000 ton eigen Belgische mosselen", vertelt Saskia De Block, verantwoordelijk voor het landbouw- en aquacultuurbeleid bij Colruyt Group.

Naast mosselen, wil Colruyt er ook oesters en zeewier telen. De nieuwe oogst wordt dit jaar verkocht in de Cru-winkels van de groep, eethuis Cuit en verscheidene Belgische horecazaken. In de traditionele Colruyt-supermarkten liggen ze voorlopig nog niet in de rekken. Daarvoor is het aanbod nog te beperkt.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga