Nieuws

Code geel in West-Vlaan­de­ren, hulp­lijn 1722 geactiveerd

Stormaan Zee

Vanwege het voorspelde slechte weer in West-Vlaanderen is hulplijn 1722 voor storm- en wateroverlast geactiveerd. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken, zoals storm- of waterschade waarvoor de brandweer moet langskomen. Op die manier kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties. 

Felle buien

Het KMI waarschuwt voor felle buien in het westen en het noordwesten van het land. Vooral in West-Vlaanderen, waar code geel geldt, wordt veel neerslag verwacht met 10 tot 20 l/m2 tot het begin van deze namiddag. Met de neerslag van gisteren en deze nacht die al zijn gevallen (5-15 l/m2) kan een totaal van 35 l/m2 op sommige plaatsen worden bereikt.

De eenvoudigste manier om 1722 te contacteren is via het onlineloket 1722.be. De aanvraag komt dat rechtstreeks terecht bij de brandweer. Bellen naar het nummer 1722 is ook mogelijk. De oproep komt dan bij de operatoren van de 112-noodcentrales terecht. Zij behandelen eerst de dringende 112-oproepen, en pas in tweede instantie de oproepen naar 1722.

Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je daar ook nog terecht. Binnenlandse Zaken raadt aan geduldig te wachten op de komst van de brandweerploeg en niet opnieuw contact op te nemen. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is", klinkt het. "Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen en moet je wat langer wachten omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn verder moet helpen."

De redactie