Nieuws

CD&V Deer­lijk vraagt her­tel­ling van stem­bus­sen omwil­le van moge­lij­ke telafwijkingen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Net als in Wingene, vraagt ook CD&V in Deerlijk een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. Het gaat om de stemmen uit een bureau op de Molenhoek. Als de raad voor verkiezingsbetwistingen het bezwaarschift gegrond verklaart, volgt er binnen de 35 dagen een uitspraak.

Huidig burgemeester Claude Croes haalde 64 stemmen minder dan zijn partijgenoot en toekomstig burgemeester Louis Vanderbeken. De vraag om een hertelling komt niet van Claude Croes, zegt de partij. Maar CD&V Deerlijk heeft een sterk vermoeden dat een aantal voorkeurstemmen op de Molenhoek niet meegeteld zijn. Maar kan het dan nog een verschil maken voor het burgemeesterschap?

"We moeten toch wel zeggen dat het in het voordeel van Louis een nipte overwinning was van een zestigtal stemmen. Na een hertelling zou het verschil iets kleiner zijn, maar het zou nog altijd dezelfde burgemeester opleveren na de hertelling. We moeten afwachten wat de echte hertelling zal opleveren, maar misschien kan het wel nog een verschil maken in de zetelverdeling", duidt Yves Vande Wiele, voorzitter van CD&V Deerlijk.

Hertelling van 1.400 stemmen

De afdeling wijst erop dat het lange tijd duurde voordat de resultaten werden gepubliceerd en dat er afwijkingen zijn opgemerkt in de rapporten en getuigenverslagen van het telbureau. Op basis hiervan vermoedt de partij dat er fouten zijn geslopen in het telproces. Het verzoek om hertelling gaat over ongeveer 1.400 van de in totaal 6.543 uitgebrachte stemmen in Deerlijk.

Het is nu aan de Raad om te beslissen of het bezwaar ontvankelijk is en of een hertelling daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De wet geeft kandidaten de mogelijkheid om binnen 40 dagen na het opmaken van het proces-verbaal bezwaar in te dienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, die vervolgens binnen 35 dagen een besluit moet nemen. Als de Raad binnen deze termijn geen uitspraak doet, blijft de huidige uitslag van kracht, met mogelijkheid tot beroep bij de Raad van State.

Redactie