Nieuws

Poli­tie vat dader die Brug­se monu­men­ten bekladt met graffiti

Standbeeld brugge graffiti

Zowel het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck op de Markt van Brugge, als het Belfort zijn dit weekend beklad met graffiti. Een vandalenstreek waar de schepen van Cultuur niet mee lacht. "Ik kan niet begrijpen waarom iemand een monument beschadigt", schrijft Nico Blontrock op Facebook. Intussen heeft de politie de man in kwestie gevat, hij bekende de feiten.

Op het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, de twee lokale volkshelden die in 1302 een grote rol speelden in het Vlaamse verzet tegen de Franse koning, bracht een vandaal afgelopen weekend verschillende rode figuren aan in graffiti. Ook op het Belfort is schade.

Standbeeld brugge graffiti 2

Het stadsbestuur had de graffiti bedekt met papier en een opschrift 'graffitischade wordt verwijderd', maar ook dat papier is weggehaald, waardoor de graffiti nog altijd zichtbaar is.

"Dit doe je niet"

Brugs schepen van Cultuur Nico Blontrock reageert scherp op Facebook. "Ik ben geschokt. Ik kan niet begrijpen waarom iemand een monument beschadigt. Er werd graffiti gespoten op dit iconische standbeeld. Totaal geen idee waarom, maar ook totaal geen begrip voor de dader. Dit doe je gewoon niet. Nergens. En zeker niet op dit beeld. Zonde. En een schande."

Camerabeelden

Intussen heeft de politie van Brugge de dader kunnen vatten aan de hand van camerabeelden. De man bekende de feiten. Hij zal wellicht een boete krijgen en zal moeten opdraaien voor de schoonmaakkosten.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere