Nieuws

Brecht War­nez (CD&V) wil slui­ting van gemeen­te­lij­ke zwem­ba­den tegen­gaan met Vlaams fonds

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De afgelopen twintig jaar heeft bijna een kwart van de gemeenten in Vlaanderen hun gemeentelijk zwembad moeten sluiten, zo blijkt uit cijfers van CD&V-parlementslid Brecht Warnez.

De bouw en uitbating van zwembaden worden voor steeds meer gemeenten onbetaalbaar. CD&V presenteert een reddingsplan, waarbij ze pleiten voor een Vlaams fonds dat basisfinanciering voorziet.

Bestaande steun van Vlaanderen niet voldoende

In 2003 waren er nog 378 zwembaden in Vlaanderen, nu zijn dat er slechts 292. Brecht Warnez wijst op de hoge kosten van bouw, exploitatie en renovatie, evenals de moeite die gemeenten hebben om redders te vinden. Hij benadrukt dat de bestaande steun vanuit Vlaanderen niet voldoende is en pleit voor een plan dat elke Vlaming toegang garandeert tot een zwembad of zwemlocatie binnen een redelijke afstand.

Gerichte subsidies nodig

Het voorgestelde plan omvat een Vlaams fonds voor basisfinanciering, aangezien hoge exploitatiekosten vaak aan de sluiting van zwembaden ten grondslag liggen. Daarnaast dringt Warnez aan op gerichte subsidies voor energiebesparende investeringen en onderhoudswerken, omdat zwembaden aanzienlijke energiekosten met zich meebrengen en er momenteel geen structurele subsidies zijn voor dergelijke maatregelen.

Belga