Nieuws

Boek schetst leven van 101 ico­ni­sche, over­le­den Kortrijkzanen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Stijn Streuvels, Briek Schotte, Albert Bert: het zijn drie belangrijke Kortrijkzanen uit de 20ste en 21ste eeuw. En zo zijn er nog wel meer. 101, zegt schrijver Karel Cambien. Hij scheef een boek waarin hij 101 historische en iconische Kortrijkzanen portretteert. Een hommage aan hen en aan de stad.

De overleden belleman van Kortrijk, het oudste begijntje, Briek Schotte. Over allemaal valt er heel wat boeiends te vertellen. Karel Cambien noteerde in een dik boek waarom deze Kortrijkzanen zo iconisch zijn. Er ééntje uitpikken is moeilijk.

"Er zijn 101 figuren en van de 101 ben ik 101 keer van mijn stoel gevallen omdat ze zo iconisch en historisch zijn. Ik denk aan een Johny Turbo, een Boudewijn Braem in het voetbal, in de culturele sfeer een Willy Mallysse. Ga zo maar door", vertelt journalist & auteur Karel Cambien.

"Kortrijkzaan leverde uranium voor atoombom"

Wie deze kleine expo in de Broeltorens bezoekt, kan zelf mee helpen kiezen wie dé Kortrijkzaan der Kortrijkzanen wordt. Edgar Sangier misschien? Die was tijdens de tweede wereldoorlog de baas van Union Minière in Congo.

"Een antiheld zeg maar, maar een ongelofelijk belangrijk figuur voor de geschiedenis. De wereldgeschiedenis zelfs. Hij heeft het uranium ten persoonlijke titel geleverd aan de Amerikanen waarmee ze de bom op Hiroshima en Nagasaki gedropt hebben", vertelt Karel Cambien.

"Als je over de 'Kortrijkse dikke nekken' iets te weten wil komen dan is het inderdaad wel een boek dat je moet lezen."

Auteur Karel Cambien

Hommage

Ook over bekende figuren kom je veel nieuws te weten. Wie wist dat Stijn Streuvels 13 keer genomineerd is voor de Nobelprijs Literatuur? Dit boek is een hommage aan Kortrijk, en toch kunnen ook niet-Kortrijkzanen er iets aan hebben.

"Het is een dik boek. Van Kortrijkzanen wordt gezegd dat ze dikkenekken zijn. Als je over de dikke nekken iets te weten wil komen dan is het inderdaad wel een boek dat je moet lezen."

Het boek van Karel Cambien, zijn 27ste al, is uitgegeven bij Bibliodroom. De expo loopt nog tot 14 juni.

Ben Storme
Andy Debo