AZ Zeno komt als slecht­ste uit inspectieverslag

2015-05-07 00:00:00 - AZ Zeno komt als slechtste uit inspectieverslag

De Vlaamse Zorginspectie heeft de eerste achttien verslagen van haar ziekenhuisinspecties online gepubliceerd. Het AZ Zeno komt met beide campussen (Blankenberge en Knokke-Heist) als slechtste uit de bus.

Test-Aankoop heeft de verslagen al doorgenomen en de problemen opgelijst. Eén van de opmerkelijkste vaststellingen is dat de inspecteurs in de helft van de ziekenhuizen rond medicatie (ernstige) risico's vaststelden voor de veiligheid van de patiënt.

"Tijdens een ziekenhuisopname gebeuren regelmatig vergissingen, vooral met geneesmiddelen. Patiënten kunnen daardoor complicaties oplopen die eigenlijk te voorkomen zijn", zegt de consumentenvereniging. De inspecteurs controleerden in welke mate het ziekenhuis maatregelen neemt om risicovolle situaties te vermijden. Gevaarlijke middelen moeten bijvoorbeeld correct gelabeld zijn. Test-Aankoop noemt de resultaten voor de geneesmiddelen "over het algemeen ondermaats". Bij acht ziekenhuizen werd één verbeterpunt opgemerkt waar dringend werk van gemaakt moet worden. Het AZ Zeno Campus Blankenberge kreeg twee zo'n opmerkingen en moet een nieuwe inspectie ondergaan. "Voor maar liefst 62 procent van de gecontroleerde medicatie toegediend via infuus of inspuiting werd namelijk geen medische opdracht aan de verpleegkundigen teruggevonden. Bovendien werden op geen enkele van de vier gecontroleerde afdelingen gevaarlijke of op elkaar gelijkende geneesmiddelen specifiek gelabeld of afzonderlijk bewaard", merkt Test-Aankoop op.

Rode knipperlichten

Het Blankenbergse ziekenhuis komt over alle inspectieverslagen bekeken ook als slechtste uit de bus, met zeven oranje knipperlichten en drie rode knipperlichten. Bij rode knipperlichten is er een ernstige tekortkoming waardoor een herinspectie nodig is. Van de oranje knipperlichten (minder ernstig) moeten er twee zijn op één thema om een herinspectie noodzakelijk te maken.

AZ Zeno Campus Knokke-Heist en Jan Yperman in Ieper hebben elk één rood knipperlicht.

Oranje knipperlichten

De Sint-Jozefskliniek in Izegem en AZ Zeno in Knokke-Heist hebben twee oranje knipperlichten, Sint-Rembert in Torhout heeft er één. Sint-Augustinus in Veurne en OLV van Lourdes in Waregem hebben geen enkel knipperlicht. Overigens is nog lang niet van alle Vlaamse ziekenhuizen een inspectieverslag gepubliceerd. Er zijn zo'n 60 ziekenhuizen te controleren in Vlaanderen.

Klik hier voor het volledige verslag

De redactie