Nieuws

AZ Sint-Jan Brug­ge AV komt met nieu­we celtherapie

De verpleegkundige dient via transfusie de de gemanipuleerde T cellen toe

De dienst Hematologie van het AZ Sint-Jan Brugge is gestart met terugbetaalde CAR-T-celtherapie bij kankerpatiënten. Ze zijn hiermee het eerste niet-universitaire ziekenhuis, en ook het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen.

Het gaat om een innovatieve immuuntherapie waarbij witte bloedcellen van de patiënt worden gemanipuleerd, zodat ze kankercellen kunnen herkennen en vernietigen. De therapie is de laatste jaren in opmars en veelbelovend voor de behandeling van verschillende kankers.

"We zijn blij dat we nu meer patiënten toegang kunnen geven tot deze innovatieve therapie."

Dr. Jan Van Droogenbroeck, dienst Hematologie

“Niet alleen verhogen we nu de slaagkansen gevoelig voor heel wat patiënten, maar naarmate de indicatiegebieden voor deze therapie zullen uitbreiden, kunnen we de behandeling met CAR-T-cellen ook veel eerder naar voor schuiven", zegt dr. Van Droogenbroeck.

Behandeling

Voor een behandeling met CAR-T-cellen worden op voorhand witte bloedcellen bij de patiënt afgenomen. Een genetische manipulatie van die bloedcellen met een toevoeging van een extra eiwit zorgt ervoor dat de T-cellen het afweersysteem opnieuw activeren.

Hierdoor kan het immuunsysteem de kanker bestrijden. Die T-cellen worden ook wel afweercellen genoemd. De patiënt krijgt die gemanipuleerde afweercellen toegediend via het bloed na een lichte chemokuur.

Louis Maes