Nieuws

AZ Groe­nin­ge en top­spor­ters zet­ten long­ziek­te COPD in de kij­ker: Heel beangstigend”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een aantal topsporters heeft vandaag aan den lijve ondervonden wat het betekent om aan de chronische longziekte COPD te lijden. In het AZ Groeninge in Kortrijk hebben ze gefietst tegen een aantal patiënten. Er is dringend meer aandacht nodig voor COPD, klinkt het.

Fietsen gaat plots een stuk moeilijker als je een neusknijper op krijgt, en terwijl door een rietje moet ademen. Dat ondervindt ook ex-basketbalspeelster Ann Wouters: “Ja, dat is niet om te lachen. Dat kan zelfs beangstigend zijn.” Maar toch is dat gevoel voor veel mensen dagelijkse realiteit. Naar schatting lijden er 800.000 mensen aan COPD, een longziekte waardoor de luchtwegen vernauwen.

Patiënten hebben veelal het gevoel dat ze stikken. Annemarie Vanwynsberge werd al geopereerd aan haar longen. Dokters hebben toen drie delen van haar longen weggenomen en sindsdien gaat het toch beter

“Ik had zo goed als geen adem voor de operatie. Nu kan ik per dag een uur wandelen, voordien kon dat helemaal niet.”

Annemarie Vanwynsberge, COPD-patiënt

“Silent killer”

Heel wat mensen lijden zonder het te weten aan COPD. Van de 800.000 patiënten zijn er slechts 300.000 die de diagnose gekregen hebben. “Het probleem is dat COPD een silent killer is. Mensen roken hun sigaretjes, en in het begin zie je wel dat de longcapaciteit een beetje achteruit gaat, maar dat er nog weinig klachten zijn. Het is pas op een bepaald kritisch punt dat de mensen niet meer vooruit raken”, legt longarts Sophie Derycke uit.

Bewegen is belangrijk

De longcapaciteit van een COPD-patiënt kan niet meer worden hersteld, maar wel geoptimaliseerd. Bewegen is daarbij erg belangrijk.

“Die bikechallenge stelt ook het beweegaspect in het daglicht. Dat is toch een van de pijlers van de behandeling van COPD.”

Maximiliaan Moyaert, fysische geneeskunde

Wie kortademig is, door te roken of toxische stoffen in te ademen, kan zich beter laten testen.

Jeroen Sap