Nieuws

Pri­meur: AZ Groe­nin­ge 1ste zie­ken­huis in Bene­lux met pri­vaat 5G-net­werk: Inno­va­tie in gezondheidszorg”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een mooie primeur voor AZ Groeninge in Kortrijk. Het krijgt als eerste ziekenhuis in de Benelux een eigen 5G-netwerk. Het gaat om een pilootproject waarbij 5G-toepassingen worden uitgetest in een echte ziekenhuisomgeving. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter heeft dat vanmiddag voorgesteld, samen met Proximus NXT. 5G is een supersnelle internetverbinding die een grote hoeveelheid data kan uitwisselen. 

"Door de uitbouw van een privaat 5G-netwerk op de ziekenhuiscampus willen ze een innovatieve omgeving creëren die de gezondheidszorg voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst", zegt Proximus NXT. "Ook de federale overheid zet mee haar schouders onder dit initiatief, door subsidiëring toe te kennen in het kader van de projectoproep 5G-pilootprojecten."

AZ Groeningen 2

Wat is de bedoeling?

"De focus ligt op toepassingen rond zorg op afstand, klinische communicatie en data & training", zegt Proximus NXT.

"Zo zal het potentieel van 5G voor robotchirurgie, voor het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten via biosensoren en voor slimme alarmering van verpleegkundigen en hulpverleners worden getest. Verder ondersteunt het project toepassingen die de medische beeldvorming ondersteunen, bijvoorbeeld door röntgenbeelden om te zetten naar een AR/VR-omgeving, en kennisuitwisseling bevorderen, bijvoorbeeld door operaties te streamen en beschikbaar te maken voor collega’s, aspirant-dokters en kennisinstellingen."

Nathalie Dewulf
Andy Debo