Nieuws

West-Vlaam­se sla­gers naar WK in Parijs: Posi­tie­ve aan­dacht voor slagersvak”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De vier West-Vlaamse slagers die volgende week deelnemen aan het wereldkampioenschap slagerij willen vooral dat het slagersvak weer wat positieve aandacht krijgt.  Ze gaan in Parijs strijden om het goud, met nog twee andere teamleden, als de Belgian Butcher Bulls. Trainen doen ze in Antwerpen.

De Olympische Spelen, maar dan voor slagers, zo kan je het WK in Parijs noemen. De Belgian Butcher Bulls gaan volgende week voor de hoofdprijs op de World Butcher Challenge. In het laatste halfjaar trainden ze elke week intensief samen op wat hen daar te wachten staat.

"Ieder team krijgt een half rund, een half varken, een lam en vijf kippen aan de haak in karkas. En daarvoor krijgen we drie uur en een half de tijd voor alles te versnijden van karkas tot en met toonbankklare producten: met zo veel mogelijk innovatie, zo veel mogelijk vernieuwing, en vooral verkoopbaar naar de klant toe", zeggen de Belgian Butchers Bulls.


"Dat de jonge gasten weer meer geïnspireerd geraken, en dat we toch weer het vak een nieuw vuur kunnen geven."

Kapitein Bart Maertens

Jongeren inspireren voor slagersvak

Veertien landen nemen het tegen elkaar op. Maar voor de Belgen staat er meer op het spel dan alleen de winst.

Kapitein Bart Maertens van Slagerij Maertens in Brugge en Sijsele: "Voor het slagersvak in België is het heel belangrijk dat we weer eens in het goed daglicht kunnen komen. Dat de jonge gasten weer meer geïnspireerd geraken, en dat we toch weer het vak een nieuw vuur kunnen geven."

"Die wedstrijd als we dat zouden winnen, voor ons is dat vooral voor de meerwaarde voor onze slagerij, en voor de jonge mensen te stimuleren om terug te leren voor slager", vertelt Robby Vandewiele van Slagerij Robby en Angelique uit Dentergem.

Mee met de tijd

De slagers willen laten zien dat ze met de tijd meegaan.

Jeroen Lievens van Beenhouwerij Jeroen en Joyce in Avelgem: "Dat proberen we nu te doen en een keer te tonen. Dat het niet meer is zoals vroeger, het gebeurt echt met nieuwe technieken, dat we met andere beenhouwers kunnen samenwerken."

"Je leert heel veel van elkaar", vertelt Klaas Decupere van Beenhouwerij Decupere in Beselare & Wervik.

"Het is een kruisbestuiving geweest, een hele mooie rit ernaartoe. Hopelijk kunnen we dat afwerken met de kers op de taart."

Kato Pattyn
Andy Debo