Keukenafval blijft in veel gemeenten in de restafvalzak toegelaten, ondanks nieuwe regels
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De meerderheid van de West-Vlamingen zal vanaf 1 januari wel nog zijn keukenafval in de restafvalzak mogen gooien. Volgens nieuwe regelgeving moet er een aparte ophaling zijn, maar zo'n 65 van de 300 Vlaamse gemeentes kregen uitstel, waaronder maar liefst 39 in onze provincie.
Koen Delie, woordvoerder afvalintercommunale IMOG: “De huisvuilzakken die aan huis worden opgehaald en waar er op vandaag ook nog organisch afval bij zit, komen terecht in onze verbrandingsinstallatie. Hier gaan we al energie recupereren, maar nog beter is recycleren en composteren is een vorm van recycleren.”
Dat de afvalintercommunales niet klaar zijn komt omdat ze in het verleden vooral hebben ingezet op thuis composteren. Voor een aparte compostophaling krijgt IMOG met 10 gemeentes in Zuid-West-Vlaanderen nog twee jaar uitstel. “Het is zo dat in deze regio heel sterk werd ingezet op thuiscomposteren en op de inzameling van tuinafval daar waar er in andere regio's, maar in het centrum van Vlaanderen reeds gft-inzameling was. Het plan is goedgekeurd eind mei dus nu moeten we kijken hoe we dat op de best mogelijke manier implementeren.”
"We stellen vast dat het voor de mensen toch soms lastig is als mensen het keukenafval een tijdje moeten bijhouden."
Ook Knokke-Heist, MIROM Roeselare, IVIO Izegem en Ommeland, en IVOO rond Oostende krijgen uitstel. Bij die laatste is er wel al een ophaling in Bredene en Oudenburg en dat ook in zakjes. Maar die zijn moeilijk composteerbaar. Vlaanderen verkiest dan ook containers, al dan niet bij het tuinafval.
Minou Esquenet, voorzitter afvalintercommunale IVBO: “We stellen vast dat het voor de mensen toch soms lastig is als ze het een tijdje moeten bijhouden. De zakjes lekken een beetje. Je kan dat wel voorkomen door daar wat krantenpapier in te leggen, maar dat is toch omslachtig. We denken daarom dat we misschien toch beter overschakelen. Maar voor we dat doen voor het hele grondgebied willen we het toch even testen.”
In de Westhoek en bij Mirom Menen is de ophaling in de containers dan weer al goed ingeburgerd.