Nieuws

Acid wei­gert boe­te te beta­len omdat hij adres niet op soci­a­le media plaatst

Acid

YouTuber Acid, ofwel Nathan Vandergunst uit Blankenberge, zegt in een video op YouTube dat hij een boete moet betalen van de overheid, omdat hij zijn adres niet op sociale media plaatst. Die boete kan oplopen tot 80.000 euro. "Ga ik dit betalen? Neen!", zegt Vandergunst.

Sinds vorig jaar moeten alle influencers - die betaald online reclame maken voor producten/diensten - zelfstandig zijn. Dat wil zeggen dat ze een adres en een ondernemingsnummer nodig hebben. Eén van de regels van zelfstandige bedrijven is dat het adres te zien moet zijn op alle kanalen, dus ook op sociale media. Voor die influencers betekent dat dat ze op hun sociale media hun privéadres moeten publiceren.

Privacy

Heel veel influencers kregen al een boete, omdat ze het niet zien zitten om hun adres - vaak waar ze wonen - openbaar te maken, uit privacyredenen. Ook de West-Vlaamse Jamie-Lee Six kreeg al een waarschuwing van de Economische Inspectie.

Nochtans had ex-staatssecretaris voor Consumentenbescherming en Begroting Eva De Bleeker gezegd dat influencers zouden worden vrijgesteld van die regel. Maar sinds De Bleeker door haar eigen partij Open Vld aan de kant is gezet nadat ze een fout maakte in de begrotingsberekening, is Alexia Bertrand bevoegd. En blijkt de uitzondering voor influencers dan toch niet te gelden.

"Ik betaal wel belastingen"

Acid ontving een mail van de Economische Inspectie van de overheid, met daarin een proces-verbaal. "Veel volwassenen denken dat wij als influencers de belastingen ontduiken, maar ik betaal veel belastingen", zegt Nathan Vandergunst in zijn video. "Ik wil gewoon mijn privéadres niet op sociale media (Instagram, YouTube, X, Twitch, red.) posten."

Als influencers weigeren te betalen, zal het dossier overgemaakt worden aan de procureur des Konings en kan de boete dus nog hoger oplopen. "Ga ik betalen? Neen! Ga ik mijn adres online zetten? Neen!", zegt Vandergunst in zijn video. "Ik doe dat uit veiligheid van de mensen die ook in dit huis wonen."

De YouTuber maakt de vergelijking met Miss België: "dat betekent dat binnenkort iedereen Miss België thuis kan stalken, want haar adres zal als een visitekaartje op haar Instagram staan." Hij overweegt nu om de overheid aan te klagen wegens schending van de privacy.

Eerdere straffen

Als Acid weigert te betalen en het komt tot een rechtszaak, is dat niet de eerste keer. In januari moet hij voor de rechtbank verschijnen, omdat hij de persoonsgegevens van een ex-Reuzegommer in de zaak Sanda Dia bekend maakte in een YouTube-video.

Ook daarvoor riskeert hij een boete van meer dan 130.000 euro.

2023-09-07 00:00:00 - Youtuber Acid voor rechter in zaak Reuzegom: zaak uitgesteld
Nieuws

Youtuber Acid voor rechter in zaak Reuzegom: zaak uitgesteld

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere